Obsługiwane przez usługę Blogger.

Słoneczna konfitura dyniowo-cytrusowa

By 10:42

Jeśli chodzi o przetwory, to u mnie wciąż zajmuje się tym mama. W tym roku robiła dżem z brzoskwiń, z porzeczek, powidła z węgierek, ogórki kiszone, ogórki konserwowe, paprykę konserwową, buraczki marynowane i sama nie pamiętam, co jeszcze. Ja stawiam dopiero pierwsze kroki: w czerwcu robiłam konfiturę truskawkową z marshmallows, a teraz zmierzyłam się z dyniową.
Przepis podpatrzyłam u ehinac3a. Konfitura wyszła przepyszna :) Ma śliczny kolor i wyraźnie cytrusową nutę. Jest stworzona na jesienno-zimowe śniadania :)

Photobucket

SŁONECZNA KONFITURA DYNIOWO-CYTRUSOWA(na 5 słoiczków po 200ml)
2 kg dyni (oczyszczonej, bez pestek i skóry),
1 kg cukru,
2 cytryny,
2 pomarańcze

Dynię pokroić w kostkę mniej więcej 2 x 2 cm, przełożyć do dość dużego garnka i podlać niewielką ilością wody (jakieś 100ml). Gotować na małym ogniu, aż się rozgotuje i rozpadnie na pulpę (ok. godziny). W tym czasie doglądać i mieszać od czasu do czasu, pilnując, aby się nie przypaliła (ja daję dodatkową metalową podkładkę między palnik a garnek, która pełni dodatkową ochronę i wtedy już nie muszę się martwić, bo nic się nie przypala).
Pomarańcze i cytryny wyszorować, sparzyć i zetrzeć na tarce skórkę. Skórkę oraz cukier dodać do dyni i wymieszać. Pulpa stanie się znów rzadka, dlatego trzeba gotować dalej jeszcze kilka godzin, aż zgęstnieje do optymalnej konsystencji. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryn i pomarańczy, mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 30 minut.
Gorącą konfiturę przełożyć do słoiczków, zamknąć i pasteryzować przez 20 minut – można tradycyjnie, w garnku z wodą, ja jednak skorzystałam z rad Bei i pasteryzowałam w piekarniku :)



Może zainteresuje Cię również

10 komentarze

  1. Witam, fajny przepis, ile słoiczków i o jakiej pojemności ci wyszło?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robiłam konfiturę z marchewki i cytryny i wyglądała tak samo bajecznie :)
    A smaku marchewki ciężko było się doszukać.

    Pozdr.
    Lili

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł, konfiturka wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dariaanna, 5 słoiczków po 200 ml :) Już dopiszę do przepisu tę informację.

    Lili, konfitura z marchewki brzmi bardzo ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajna i smaczna konfiturka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. A jak wygląda pasteryzowanie w piekarniku? Po prostu wkłada się napełnione słoiki do piekarnika?

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy, dlatego podałam linka do blogu Bei, bo tam są dokładne informacje :) Ale to proste: najpierw trzeba umyć słoiczki i zakrętki, gdy obeschną włożyć do zimnego piekarnika, nagrzać do 120-130 stopni i wypiekać przez 15-20 minut. Następnie napełnić gorącą konfiturą, zakręcić i od razu ponownie włożyć do piekarnika na 20-30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i zostawić słoiczki w piekarniku do wystygnięcia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. I jest bardzo fajna ta marchewkowa :)
    Trzeba po prostu startą na drobnych oczkach marchew dusić z minimalną ilością wody, słodzić do smaku i dodać sok z cytryny oraz startą skórkę "na oko" ;)
    Ja dodaję żelatynę, ale pewnie można te fixy do dżemów :)

    Lili

    OdpowiedzUsuń