Obsługiwane przez usługę Blogger.

Dynia marynowana na słodko

By 14:56 , ,

To chyba mój ostatni jak na razie wyrób z dyni. Resztę dziś wieczór pokroję w kostkę, blanszuję i zamrożę w woreczkach, albo upiekę, zmiksuję na puree i zamrożę w pudełeczkach po lodach ;) Będzie jak znalazł na zimowe obiady :)
Dynię marynowaną jadłam wcześniej tylko raz, właściwie próbowałam ją wprost ze słoiczka, i posmakowała mi. Myślę, że będzie z niej fajny dodatek do sałatek albo mięs. Na razie zrobiłam 4 słoiczki po 300ml, korzystając z tego przepisu. Jak się „przyjmie” w rodzinie, to na przyszły rok zrobię więcej :)


Photobucket

DYNIA MARYNOWANA NA SŁODKO
800g dyni (oczyszczonej, pokrojonej w kostkę lub wydrążonych kulek),
2 szklanki wody,
300g cukru,
¼ szklanki octu 10%,
niecała łyżka goździków,
1 laska cynamonu,
4 ziarenka ziela angielskiego

Wodę zagotować z cukrem i octem. Dodać dynię, goździki, laskę cynamonu podzieloną na 4 mniejsze kawałki oraz ziele angielskie. Gotować na małym ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Gorącą dynię wraz z zalewą przełożyć do wygotowanych lub wypieczonych w piekarniku słoiczków, zakręcić i zapasteryzować (ja pasteryzowałam w piekarniku wg instrukcji z blogu Bei).


Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Może pasowała by do gęsi?:) Zapraszam do akcji, która już niebawem. http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/czas-na-gesine

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi do gęsi pasuje zielona trawa i łąka, ale taka dynia pasuje na pewno do sera :)

    OdpowiedzUsuń
  3. szukam przepisu na dynię marynowaną do czerwonego mięsa.. ale wydaje mi się ze w tym przepisie ocet w takim stężeniu będzie trochę dla moich "mięsnych" potrzeb - za słaby (raczej wyjdzie z tego nie marynata tylko raczej słodko-kwaśna zalewa). Mam rację? Jak to wygląda - smakuje po zrobieniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, marynata jest słodko-kwaśna. Ja lubię mięsa ze słodkimi dodatkami, więc mnie by ta dynia z mięsem na pewno smakowała (choć osobiście zużyłam ją do sałatek), ale jeśli szukasz czegoś bardziej wytrawno-octowego, to ten przepis mógłby Cię rozczarować, a tego bym nie chciała :)

      Usuń