Gruszki z cynamonem w syropie pomarańczowym
Pyszny i aromatyczny deser z gruszek, pochodzący z kuchni chińskiej. W pierwotnym przepisie zamiast cynamonu używano mielonego ziela angielskiego, ale jako że ani nie przepadam za nim, ani nie miałam go w postaci mielonej, użyłam cynamonu zgodnie z dodatkową sugestią autora.
Gruszki dodatkowo tuż przed podaniem skropiliśmy odrobiną rumu, dzięki temu stały się jeszcze lepsze :)
deser gruszkowy - gruszki z cynamonem w syropie pomarańczowym |
GRUSZKI Z CYNAMONEM W SYROPIE POMARAŃCZOWYM
(na 4 porcje)
- 4 gruszki,
- 250 ml soku wyciśniętego z pomarańczy,
- 60 g rodzynek,
- 2 czubate łyżki jasnego brązowego cukru,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- skórka pomarańczowa do dekoracji
Gruszki obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienne. Ułożyć w jednej warstwie w dużym rondlu (ja przygotowałam je po prostu na patelni), zalać sokiem pomarańczowym, posypać rodzynkami, cukrem i cynamonem. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut, ze dwa razy obracając gruszki na drugą stronę i od czasu do czasu potrząsając rondlem/patelnią, aby syrop mógł się dobrze rozprowadzić. Owoce powinny być zwarte, nie mogą się rozgotować, a syrop powinien zgęstnieć.
Gruszki nałożyć na talerze i udekorować skórką z cytryny.
(przepis z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska”)
6 komentarze
ale słodko!
OdpowiedzUsuńCynamon mnie prześladuje, a ja tak go kocham!:)
OdpowiedzUsuńCudowne te gruszki Mirabelko.:)
Pozdrawiam:)
Piękny, soczysty deser!
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie!
OdpowiedzUsuńmmm...
OdpowiedzUsuńco za ponętny deser!
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
Już sama nazawa deseru to jak muzyka dla moich uszu...
OdpowiedzUsuń