Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa dyniowa z białym winem

By 10:01 , ,

Kolejna wersja zupy dyniowej, tym razem dodatkiem jest białe wino, które nadaje fajny posmak. Zupa smakuje lepiej po ponownym odgrzaniu, dlatego dobrze jest przygotować ją wcześniej.
Przepis pochodzi z książeczki „Dynia na różne sposoby” :)


Photobucket

DYNIOWA ZUPA Z BIAŁYM WINEM
(na 4 porcje)
800g dyni (waga po oczyszczeniu),
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
2 szklanki bulionu warzywnego,
100ml śmietany 18%,
200ml śmietanki 30%,
100ml białego wytrawnego wina
1 łyżka masła,
sól, pieprz, natka pietruszki

W garnku stopić masło, lekko podsmażyć cebulę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, a po chwili dynię pokrojoną w kostkę. Zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować 20 minut, aż dynia będzie miękka. Zdjąć garnek z ognia, odłożyć kilka kawałków dyni na bok, a resztę zupy zmiksować. Wlać wino, śmietanę 18% i 100 ml śmietanki 30%. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pozostałą śmietankę lekko ubić.
Każdą porcję zupy udekorować odłożonymi kawałkami dyni, łyżką ubitej śmietanki, natką pietruszki i pieprzem.


Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. kremowa dyniowa smakuje mi w każdej z wersji, w której ją jadłam:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z winem powiadasz? Ciekawy pomysł:) Na pewno smaczna jest.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam, bardzo smaczna, fajna odmiana od zwyczajnych zup dyniowych.

    OdpowiedzUsuń