Obsługiwane przez usługę Blogger.

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

By 09:21 , ,

Na śniadanie. Albo deser. Lub szybką przekąskę. Do kawy lub herbaty. Albo kubka mleka. Na każdą okazję i bez okazji. 
Rogaliki drożdżowe.
Są tak dobre, że trudno powstrzymać się przed zjedzeniem kolejnego.

rogaliki drożdżowe z marmoladą


ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ

  • 20 g świeżych drożdży,
  • 1 szklanka mleka,
  • 4,5 szklanki mąki,
  • 4 łyżki cukru,
  • 100 g masła,
  • 150 ml kwaśnej śmietany 18%,
  • 2/3 szklanki dowolnej marmolady,
  • ok. 5 łyżek mleka wymieszanych z 1 łyżeczką cukru pudru - do posmarowania rogalików,
  • cukier puder do oprószenia


Mleko podgrzać z masłem, aż masło się rozpuści. Przelać do dużej miski, odstawić do ostudzenia, aż mleko będzie lekko ciepłe (letnie). Wówczas wkruszyć drożdże, wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać mąkę, cukier i śmietanę. Całość wyrobić (ręcznie lub mikserem z hakowatymi końcówkami do ciast drożdżowych) aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Miskę przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny, aż ciasto podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą część kolejno rozwałkować na okręg o grubości ok. 0,5 cm. Następnie każdy okręg podzielić na 8 "trójkątów". Od szerszej strony nałożyć łyżeczkę marmolady i zawinąć rogalik. 
Rogaliki ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Wyrośnięte rogaliki posmarować za pomocą pędzelka mlekiem z cukrem.
Piec w temp. 180°C przez 15-20 minut, aż rogaliki zaczną się rumienić. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem. 


PRZEPIS NA THERMOMIX
Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło i drożdże, podgrzewać 10 min/37°C/obr. 1
Dodać mąkę, cukier i śmietanę, wyrobić 3 min/interwał. Ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem miski. Miskę przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny, aż ciasto podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą część kolejno rozwałkować na okręg o grubości ok. 0,5 cm. Następnie każdy okręg podzielić na 8 "trójkątów". Od szerszej strony nałożyć łyżeczkę marmolady i zawinąć rogalik. 
Rogaliki ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Wyrośnięte rogaliki posmarować za pomocą pędzelka mlekiem z cukrem.
Piec w temp. 180°C przez 15-20 minut, aż rogaliki zaczną się rumienić. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem. 

rogaliki drożdżowe z marmoladą

rogaliki drożdżowe z marmoladą

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Czy zamiast marmolady. Dziem może być. ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być dżem, jeśli jest gęsty, bo inaczej wycieknie z rogalików.

      Usuń