Rogaliki drożdżowe z marmoladą
Na śniadanie. Albo deser. Lub szybką przekąskę. Do kawy lub herbaty. Albo kubka mleka. Na każdą okazję i bez okazji.
Rogaliki drożdżowe.
Są tak dobre, że trudno powstrzymać się przed zjedzeniem kolejnego.
rogaliki drożdżowe z marmoladą |
ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ
- 20 g świeżych drożdży,
- 1 szklanka mleka,
- 4,5 szklanki mąki,
- 4 łyżki cukru,
- 100 g masła,
- 150 ml kwaśnej śmietany 18%,
- 2/3 szklanki dowolnej marmolady,
- ok. 5 łyżek mleka wymieszanych z 1 łyżeczką cukru pudru - do posmarowania rogalików,
- cukier puder do oprószenia
Mleko podgrzać z masłem, aż masło się rozpuści. Przelać do dużej miski, odstawić do ostudzenia, aż mleko będzie lekko ciepłe (letnie). Wówczas wkruszyć drożdże, wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać mąkę, cukier i śmietanę. Całość wyrobić (ręcznie lub mikserem z hakowatymi końcówkami do ciast drożdżowych) aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Miskę przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny, aż ciasto podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą część kolejno rozwałkować na okręg o grubości ok. 0,5 cm. Następnie każdy okręg podzielić na 8 "trójkątów". Od szerszej strony nałożyć łyżeczkę marmolady i zawinąć rogalik.
Rogaliki ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Wyrośnięte rogaliki posmarować za pomocą pędzelka mlekiem z cukrem.
Piec w temp. 180°C przez 15-20 minut, aż rogaliki zaczną się rumienić. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.
PRZEPIS NA THERMOMIX
Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło i drożdże, podgrzewać 10 min/37°C/obr. 1.
Dodać mąkę, cukier i śmietanę, wyrobić 3 min/interwał. Ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem miski. Miskę przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny, aż ciasto podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą część kolejno rozwałkować na okręg o grubości ok. 0,5 cm. Następnie każdy okręg podzielić na 8 "trójkątów". Od szerszej strony nałożyć łyżeczkę marmolady i zawinąć rogalik.
Rogaliki ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Wyrośnięte rogaliki posmarować za pomocą pędzelka mlekiem z cukrem.
Piec w temp. 180°C przez 15-20 minut, aż rogaliki zaczną się rumienić. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.
rogaliki drożdżowe z marmoladą |
rogaliki drożdżowe z marmoladą |
2 komentarze
Czy zamiast marmolady. Dziem może być. ?
OdpowiedzUsuńMoże być dżem, jeśli jest gęsty, bo inaczej wycieknie z rogalików.
Usuń