Pieczeń z indyka z suszonymi pomidorami
Udziec z indyka doskonale nadaje się na pieczeń - jest znacznie bardziej soczysty niż pierś, ma też w sobie więcej smaku. W tym przepisie używamy udźca ze skórą, która podczas pieczenia dodatkowo chroni mięso przed wysychaniem. Udźce sprzedawane w sklepach zazwyczaj są sprzedawane albo bez skóry i kości, albo z dwoma tymi rzeczami naraz - kości należy więc usunąć samodzielnie za pomocą ostrego nożyka. Można je później wykorzystać do wywaru na zupę.
pieczeń z indyka z suszonymi pomidorami |
PIECZEŃ Z INDYKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
- 1 duży udziec z indyka ze skórą, bez kości (ok. 1,6 kg),
- 1 czubata łyżka ziół prowansalskich,
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
- 1 czubata łyżeczka soli,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu,
- 4 ząbki czosnku,
- 50 ml oleju (można wykorzystać olej ze słoika z suszonymi pomidorami),
- 7-8 suszonych pomidorów z oleju
Wszystkie przyprawy wsypać do dużej miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać olej i wymieszać. Włożyć mięso i starannie pokryć marynatą. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Zamarynowane mięso wyjąć z marynaty i ułożyć na desce skórą do dołu. Na środku ułożyć w rządku pomidory i za pomocą nici kuchennej starannie związać mięso tak, by powstała pieczeń z suszonymi pomidorami w środku.
Mięso wyłożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywą (ja piekłam w garnku żeliwnym). Piec w 150°C przez 2 godziny.
Podawać na ciepło jako danie główne lub na zimno jako wędlinę.
W przypadku podawania na ciepło, powstałe podczas pieczenia soki zlać do rondla, dokładnie wymieszać z 1 czubatą łyżeczką mąki i doprowadzić do wrzenia. Mięso podawać z dodatkiem sosu.
(na podstawie przepisu stąd, z moimi zmianami)
pieczeń z indyka z suszonymi pomidorami |
0 komentarze