Kasza jaglana z warzywami i suszonymi pomidorami
Po Świątecznych ucztach, gdzie na wielu stołach królowały przeróżne wędliny i inne mięsne smakołyki, pora na coś wegetariańskiego i zdrowego ;)
Kasza jaglana z warzywami to pyszne bezmięsne danie, podkręcone dodatkowo wyrazistym smakiem suszonych pomidorów. Idealne na wiosnę!
kasza jaglana z warzywami i suszonymi pomidorami |
KASZA JAGLANA Z WARZYWAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI
(przepis na 2 porcje)
- 200 g kaszy jaglanej,
- 1/2 cebuli,
- 1 żółta papryka,
- 1 łodyga selera naciowego,
- 2 łyżki pasty ajvar (kupionej lub domowej roboty),
- 4 suszone pomidory w oleju,
- sól i pieprz,
- suszone oregano,
- listki bazylii do dekoracji
Kaszę wsypać do garnka i mieszając, prażyć przez chwilę na sucho. Następnie wlać 2 szklanki wody (ostrożnie! kasza może pryskać), dodać szczyptę soli i gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju z suszonych pomidorów. Dodać posiekaną cebulę i pokrojony w plasterki seler. Smażyć ok. 3 minuty, aż cebula się zeszkli. Dodać paprykę i smażyć jeszcze 5-6 minut, aż papryka lekko zmięknie. Ugotowaną kaszę wymieszać z warzywami z patelni, ajvarem i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Na koniec posypać listkami bazylii.
(inspiracja stąd)
kasza jaglana z warzywami i suszonymi pomidorami |
0 komentarze