Proste bułki pszenne
Klasyczne bułki pszenne to taki nasz comfort food... Nie są może najzdrowszym pieczywem, jakie istnieje, nie mają ziaren ani pełnoziarnistej mąki, ale świeżo upieczone, z chrupiącą skórką i miękkim środkiem, posmarowane masłem lub ulubioną pastą smakują naprawdę wspaniale.
bułki pszenne śniadaniowe |
PROSTE BUŁKI PSZENNE
- 500 g mąki pszennej typ 650,
- 20 g świeżych drożdży,
- 140 ml mleka,
- 140 ml wody,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 łyżki oliwy lub miękkiego masła
Do miski wlać lekko ciepła (letnią wodę), dodać cukier, 1 łyżkę mąki i pokruszone drożdże. Całość wymieszać i odstawić na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Dodać pozostałą mąkę, mleko, sól oraz oliwę lub masło. Całość dokładnie wyrobić - ręcznie lub mikserem z hakowatymi końcówkami do ciast drożdżowych. Miskę przykryć ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i podzielić na 8 części (ok. 80-85 g każda). Uformować okrągłe bułki i ułożyć je na wyłożonej papierem blasze. Bułki lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie bułki lekko spłaszczyć i zwilżonym wodą nożem wykonać w każdej głębokie nacięcie.
Piec w temperaturze 200°C przez 20 minut.
PRZEPIS NA THERMOMIX
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier i drożdże, podgrzewać 5 min/37°C/obr. 1.
Dodać mąkę, mleko, sól oraz oliwę lub masło, wyrobić 3 min/interwał. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i podzielić na 8 części (ok. 80-85 g każda). Uformować okrągłe bułki i ułożyć je na wyłożonej papierem blasze. Bułki lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie bułki lekko spłaszczyć i zwilżonym wodą nożem wykonać w każdej głębokie nacięcie.
Piec w temperaturze 200°C przez 20 minut.
bułki pszenne z przedziałkiem |
bułki pszenne proste |
1 komentarze
Pięknie wyszły te bułeczki :) Jak czas pozwoli to na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Dorota*