Pierogi z białą kiełbasą
Biała kiełbasa jest bardzo wdzięcznym produktem kulinarnym - wbrew pozorom nadaje się nie tylko do żurku i zapiekania. Surowa biała kiełbasa może być także wdzięcznym farszem do pierogów. Wystarczy wycisnąć mięso z osłonki i podkręcić jego smak odrobiną chrzanu. Kluczem do sukcesu jest znalezienie dobrej jakości białej kiełbasy - z dużą ilością majeranku, bez dodatkowych wypełniaczy i konserwantów.
Takie pierogi z białą kiełbasą to naprawdę fajny pomysł na obiad w nieco wielkanocnym klimacie :)
pierogi z farszem z białej kiełbasy |
PIEROGI Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I CHRZANEM
(przepis na 4 porcje)
ciasto:
- 400 g mąki pszennej,
- ok. 3/4 szklanki bardzo ciepłej wody,
- 2 łyżki oleju,
- sól
farsz:
- 3 surowe białe kiełbasy dobrej jakości,
- 2 łyżeczki chrzanu
Białą kiełbasę wycisnąć z osłonek i wymieszać z chrzanem.
Mąkę, wodę, olej i szczyptę soli zagnieść na gładkie, miękkie ciasto. Ciasto cienko rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Szklanką wykrawać kółka, na środku każdego kłaść po 1 czubatej łyżeczce farszu. Brzegi dokładnie zlepić, można także zrobić dekoracyjną falbankę.
Pierogi wkładać partiami do dużej ilości gotującej się wody. Gotować przez 5 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
Pierogi podawać okraszone cebulką zrumienioną na maśle lub oleju.
(inspiracja stąd, z moimi zmianami)
pierogi z białą kiełbasą |
2 komentarze
Fajny pomysl. Pierogi zapewne bardzo podobne w smaku do gruzińskich chinkali:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł.
OdpowiedzUsuńBiałej kiełbasy nie jadłam wieki całe. I to samo, nawiasem mówiac, z pierogami. ;)