Obsługiwane przez usługę Blogger.

Bolognese z soczewicą i wątróbką

By 09:05 , , ,

Słynne ragù alla bolognese w zupełnie nowej, niskobudżetowej odsłonie wg Jamiego Olivera. Jeśli lubicie wątróbki i soczewicę, koniecznie powinniście wypróbować ten przepis - jest ciekawy i zdecydowany warty uwagi :)

spaghetti bolognese z wątróbką


BOLOGNESE Z SOCZEWICĄ I WĄTRÓBKĄ
(przepis na 6 porcji)

  • 250 g drobiowych wątróbek,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 marchewka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g pieczarek,
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego,
  • 1 łyżeczka nasion fenkułu (można pominąć),
  • 1/4-1/2 łyżeczki suszonych płatków chili lub chili w proszku,
  • 2 plasterki wędzonego boczku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 puszka soczewicy,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • 500 ml bulionu drobiowego,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • 500 g makaronu spaghetti,
  • starty parmezan do podania


Cebulę, marchew i czosnek obrać i zmiksować je pulsacyjnie w malakserze razem z pieczarkami. W przypadku braku malaksera, cebulę i czosnek posiekać, a marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Boczek pokroić w cienkie paski. 
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić boczek i smażyć 2-3 minuty. Dodać rozdrobnione warzywa, posiekany rozmaryn, nasiona fenkułu oraz płatki chili i podsmażać całość na niedużym ogniu ok. 10 minut, aż soki, które puszczą pieczarki, odparują. 
Wątróbki oczyścić i zmiksować pulsacyjnie w malakserze albo bardzo drobno posiekać. Przełożyć je na patelnię z warzywami i smażyć kilka minut, mieszając. Dodać odcedzoną soczewicę, koncentrat pomidorowy i ocet. Wlać bulion, przykryć i gotować na małym ogniu ok. 40 minut. Pod koniec duszenia zdjąć pokrywkę, aby nadmiar płynu mógł odparować i całość nabrała konsystencji sosu. Dodać natkę, sos doprawić solą i pieprzem do smaku. 
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i wymieszać z sosem. 
Przed podaniem każdą porcję posypać startym parmezanem.


(na podstawie przepisu z książki J. Olivera "Gotuj sprytnie jak Jamie" z moimi zmianami)


spaghetti bolognese z wątróbką i soczewicą

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze