Ekspresowe chili sin carne
Chili sin carne, czyli "bez mięsa" to wegetariańska wersja klasycznego dania kuchni tex-mex. Mieloną wołowinę zastępuje się soczewicą, a czasami granulatem sojowym. Poniższy przepis jest wersją ekspresową, doskonałą, gdy nie mamy wiele czasu lub jesteśmy zbyt zmęczeni na dłuższe pichcenie w kuchni. W tym chili sin carne użyłam soczewicy z puszki, co pozwoliło skrócić czas przygotowania do minimum.
Wprawdzie do klasycznego chili con carne nie dodaje się kukurydzy, ja jednak pozwoliłam sobie na małe odstępstwo od tradycji ;)
chili sin carne z soczewicą |
EKSPRESOWE CHILI SIN CARNE
(przepis na 5 porcji)
- 2 puszki soczewicy,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1 duża czerwona papryka,
- 1/2 zielonej papryki,
- 1 mała puszka kukurydzy,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu,
- 1 czubata łyżeczka suszonego oregano,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- 1/2-1 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia,
- świeża kolendra do dekoracji
W głębokiej patelni rozgrzać niewielka ilość oleju. Dodać posiekaną cebulę i smażyć 2-3 minuty, aż zmięknie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w kostkę papryki, smażyć kolejne 2-3 minuty. Dodać odsączoną soczewicę i pół szklanki wody, gotować 5 minut, następnie tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść soczewicę, ale niezbyt dokładnie - tak, by część ziaren pozostała w całości.
Dodać pomidory z puszki, odsączoną fasolę i kukurydzę, słodką i ostrą paprykę w proszku, kumin i oregano. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować jeszcze ok. 10 minut.
Na koniec posypać danie listkami kolendry.
Podawać z ryżem lub plackami tortilla (kupionymi lub domowej roboty)
chili sin carne z soczewicą |
szybkie chili sin carne |
0 komentarze