Syrop z fiołków i lemoniada fiołkowa
Mieszkanie na obrzeżach miasta, z dala od ruchliwych ulic, ma mnóstwo plusów. Całe życie wychowałam się na przedmieściach. Później spędziłam kilka lat w bloku i dzięki temu doświadczeniu wiem, że to nie dla mnie. Chociaż własny dom z ogrodem nadal jest w sferze marzeń, ogromnie doceniam to, że mogę nocą otworzyć okna na oścież, a jedyne co obudzi mnie nad ranem, to śpiew ptaków, a nie szum samochodów. Że w każdej mogę wyjść z psem na pobliską łąkę i zerwać kwiaty do bukietu. Że po drugiej stronie ulicy mam ogródki działkowe, a na nich swoją działkę. A wiosną na ogródkach jest aż fioletowo od fiołków. A fiołki, z racji swej urody i silnych właściwości barwiących, dają spore możliwości kulinarne. Można na przykład zrobić z nich aromatyczny syrop. A z syropu - zjawiskową lemoniadę.
Warto wiedzieć, że wszystkie części rośliny, jaką jest fiołek wonny, są jadalne. Oznacza to, że nie ma konieczności dokładnego oddzielania płatków od szypułek. Po zebraniu fiołki należy rozsypać na białej ściereczce lub kilku arkuszach ręcznika papierowego, aby potencjalne owady mogły z nich uciec. Fiołków nie należy płukać w wodzie przed użyciem, ponieważ w ten sposób straci się aromatyczny pyłek. Dlatego należy używać tylko kwiatów rosnących z dala od ruchliwych ulic.
- 100 g kwiatów fiołka,
- 500 ml wody,
- 300 g cukru,
- 1 łyżka soku z cytryny
Oczyszczone kwiaty fiołka zalać wrzątkiem i odstawić na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie przecedzić przez sitko. Wywar przelać do rondla, dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na małym ogniu ok. pół godziny, aż płyn będzie miał konsystencję syropu.
LEMONIADA FIOŁKOWA
- woda (gazowana lub niegazowana),
- syrop z fiołków,
- cytryna,
- kostki lodu
- kwiaty fiołka do dekoracji (opcjonalnie)
Do dzbanka wlać wodę i dodać syrop w takiej ilości, by lemoniada była optymalnie słodka. Dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny i kilka plastrów cytryny. Dokładnie rozmieszać. Na koniec wrzucić kostki lodu i kilka kwiatów fiołka do dekoracji.
lemoniada z fiołków |
lemoniada z fiołków |
3 komentarze
Czy ten syrop można zrobić z miodem lub ksylitolem, zamiast cukru? Coś mniej kalorycznego
OdpowiedzUsuńCo do ksylitolu to niestety nie wiem, można spróbować, ale nie wiem jaka będzie konsystencja. Jeśli chodzi o miód to chyba nie ma sensu, miód nie jest mniej kaloryczny, a gotowanie go przez taki czas zabije wszystkie jego dobroczynne właściwości.
UsuńZrobiłam z ksylitolem i w ogóle nie gęstniał. Dopiero po dodaniu cukru. Jasne, co do miodu, ma Pani absolutną rację. Ciekawy przepis. Dziękuję
OdpowiedzUsuń