Krupnik na żeberkach z kaszą jaglaną
Krupnik to jedna z tych zup, których nie znosiłam, będąc dzieckiem. Niechęć ta wynikała zapewne z tego, że nie lubiłam w zasadzie żadnych kasz jako takich (no, może poza manną...). Z czasem jednak smaki i upodobania kulinarne się zmieniają - i całe szczęście! Kiedyś prezentowałam przepis na klasyczny krupnik na kościach cielęcych, a niedawno - pewnego chłodnego marcowego popołudnia - przygotowałam rozgrzewający krupnik na żeberkach z kaszą jaglaną. Zupa ta jest idealna na kapryśną pogodę, kiedy to dni przypominają czasem bardziej zimę niż wiosnę. Jest sycąca i naprawdę smaczna - o ile oczywiście lubicie kaszę jaglaną ;)
krupnik z kaszą jaglaną |
KRUPNIK NA ŻEBERKACH Z KASZĄ JAGLANĄ
- 350 g żeberek wieprzowych,
- 100 g kaszy jaglanej,
- 2 średnie ziemniaki
- 2 średnie marchewki,
- 1 mały korzeń pietruszki,
- 1/4 bulwy małego selera,
- 2 łodygi selera naciowego,
- ok. 10 cm kawałek pora,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- sól i pieprz
Żeberka umyć, włożyć do garnka i zalać 2 litrami wody. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć szumowiny, dodać 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować ok. 40 minut.
W tym czasie marchewki, pietruszkę i bulwę selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Seler naciowy w plasterki, a cebulę, czosnek i pora drobno posiekać. Wszystkie te warzywa dodać do zupy i gotować kolejne 30 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, wsypać kaszę jaglaną, dodać natkę i koperek. Całość gotować kolejne 15 minut, aż ziemniaki i kasza będą miękkie. Mięso wyjąć, usunąć kości, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do zupy. Na koniec zupę doprawić pieprzem i ewentualnie jeszcze solą.
(inspiracja stąd, z moimi zmianami)
krupnik na żeberkach |
2 komentarze
Z przepisu najlepszy jest kubek :) serio. Wygląda na misę tłuszczu z kaszą
OdpowiedzUsuńUwielbiam krupnik, choć zdecydowanie wolę z jęczmienną!
OdpowiedzUsuń