Obsługiwane przez usługę Blogger.

Krupnik na żeberkach z kaszą jaglaną

By 09:31 , ,

Krupnik to jedna z tych zup, których nie znosiłam, będąc dzieckiem. Niechęć ta wynikała zapewne z tego, że nie lubiłam w zasadzie żadnych kasz jako takich (no, może poza manną...). Z czasem jednak smaki i upodobania kulinarne się zmieniają - i całe szczęście! Kiedyś prezentowałam przepis na klasyczny krupnik na kościach cielęcych, a niedawno - pewnego chłodnego marcowego popołudnia - przygotowałam rozgrzewający krupnik na żeberkach z kaszą jaglaną. Zupa ta jest idealna na kapryśną pogodę, kiedy to dni przypominają czasem bardziej zimę niż wiosnę. Jest sycąca i naprawdę smaczna - o ile oczywiście lubicie kaszę jaglaną ;)

krupnik z kaszą jaglaną

KRUPNIK NA ŻEBERKACH Z KASZĄ JAGLANĄ

  • 350 g żeberek wieprzowych,
  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 mały korzeń pietruszki,
  • 1/4 bulwy małego selera,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • ok. 10 cm kawałek pora,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz


Żeberka umyć, włożyć do garnka i zalać 2 litrami wody. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć szumowiny, dodać 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować ok. 40 minut.
W tym czasie marchewki, pietruszkę i bulwę selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Seler naciowy w plasterki, a cebulę, czosnek i pora drobno posiekać. Wszystkie te warzywa dodać do zupy i gotować kolejne 30 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, wsypać kaszę jaglaną, dodać natkę i koperek. Całość gotować kolejne 15 minut, aż ziemniaki i kasza będą miękkie. Mięso wyjąć, usunąć kości, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do zupy. Na koniec zupę doprawić pieprzem i ewentualnie jeszcze solą.


(inspiracja stąd, z moimi zmianami)

krupnik na żeberkach

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Z przepisu najlepszy jest kubek :) serio. Wygląda na misę tłuszczu z kaszą

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam krupnik, choć zdecydowanie wolę z jęczmienną!

    OdpowiedzUsuń