Ciasto Puszek
Puszek to ciasto mocno retro, dziś już właściwie zapomniane, choć w latach dziewięćdziesiątych (a może i wcześniej) cieszyło się sporą popularnością. Jak nazwa wskazuje, ciasto jest niesamowicie wręcz puszyste i delikatne, niemal rozpływa się w ustach. Jest przy tym bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Idealne do szklanki mleka lub filiżanki herbaty.
CIASTO PUSZEK
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 6 łyżek mąki pszennej,
- 6 jajek w temperaturze pokojowej,
- 2 szklanki cukru,
- 250 g miękkiej margaryny (użyłam masła),
- 2 łyżki octu spirytusowego 10%,
- 6 łyżek oleju,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- kilka kropli aromatu waniliowego,
- masło lub margaryna do wysmarowania formy,
- bułka tarta do oprószenia formy
Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania, wbijać po jednym jajku. Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia, dodać ocet, olej i aromat waniliowy. Całość dokładnie wymieszać łyżką lub krótko mikserem - tylko do momentu połączenia się składników.
Tortownicę o średnicy 24 cm z kominkiem wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć ciasto i wyrównać powierzchnię.
Piec ok. 40 minut w 170°C, aż wbity patyczek będzie suchy po wyjęciu.
(przepis z archiwalnych numerów "Poradnika Domowego" mojej mamy ;)
5 komentarze
bardzo fajne ciasto
OdpowiedzUsuńFajne ciasto, chociaż w moim domu się takiego nie piekło :) może to kwestia terytorialna :)
OdpowiedzUsuńw sam raz do weekendowej herbatki :) lekkie i takie puszyste :)
OdpowiedzUsuńProsto i pysznie :)
OdpowiedzUsuńPonadczasowe. U mnie nie zostanie zapomniane. Chociaż raz w roku mnie natchnie ;) Pozdrawiam Agnieszka
OdpowiedzUsuń