Obsługiwane przez usługę Blogger.

Warzywne spring rolls z pikantnym sosem orzechowo-sojowym

By 00:00 , ,

Spring rolls - albo po prostu sajgonki. W języku angielskim spring rolls oznacza każdy rodzaj azjatyckich przekąsek zawiniętych w papier ryżowy: zarówno tych smażonych, jak i jedzonych na surowo. W Polsce zwykło się kojarzyć sajgonki wyłącznie ze smażoną wersją podawaną "u Chińczyka", a to dlatego, że azjatyckie bary obecne są w naszym kraju już od kilkudziesięciu lat. Surowe sajgonki, podawane jako zimna przekąska, są dla większości osób nowością, a żeby odróżnić je od tych smażonych, często nazywa się je z angielska "spring rolls". 

Obowiązkowym wsadem do surowych spring rolls jest makaron ryżowy lub sojowy oraz duża ilość kolorowych, chrupiących warzyw. Spring rolls nie muszą, rzecz jasna, być wyłącznie wegetariańskie - można w nie zapakować także podsmażone krewetki, paski grillowanego kurczaka lub paluszki surimi. Ja jednak tym razem skusiłam się na wersję bezmięsną.

Warzywne spring rolls są doskonałą przekąską lub kolacją dla osób dbających o linię i wszystkich, którzy starają się zdrowo odżywiać. Jest to także znakomita propozycja na imprezę: z doświadczenia wiem, że na każdej imprezie jest osoba która na przykład nie je mięsa/glutenu/nabiału, nie toleruje laktozy albo właśnie się odchudza ;) Spring rolls sprosta każdym wymaganiom, a do tego wyglądają wyjątkowo atrakcyjnie i kolorowo :)
Nawet jeśli nie do końca przekonuje Was "surówka" zapakowana w papier ryżowy, to powiem Wam, że pikantny sos na bazie masła orzechowego, syropu klonowego i sosu sojowego jest absolutnie przepyszny i znakomicie podkręca smak sajgonek :)


Razem ze mną - w ramach wspólnego gotowania - spring rolls przygotowała także Martynosia :)




WARZYWNE SPRING ROLLS Z PIKANTNYM SOSEM ORZECHOWO-SOJOWYM

  • 13-15 arkuszy papieru ryżowego,
  • 100 g makaronu ryżowego lub sojowego nitki,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/2 długiego ogórka,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1/4 małej główki czerwonej kapusty,
  • 7-8 liści sałaty masłowej


sos orzechowo-sojowy:

  • 1/2 szklanki jasnego sosu sojowego,
  • 2 łyżki masła orzechowego*,
  • 5 łyżek syropu klonowego,
  • 3-4 łyżki octu ryżowego,
  • pikantny sos chili do smaku (lub chili w proszku),
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • posiekana cebulka dymka do przybrania


Przygotować sos, mieszając ze sobą wszystkie składniki oprócz cebulki. Aby masło orzechowe łatwiej połączyło się z pozostałymi składnikami, można sos nieco podgrzać. Sos przelać do miseczki, posypać posiekaną cebulką dymką i odstawić.

Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą, starannie odsączyć, przełożyć na deskę do krojenia i pokroić na 2-3 części, aby nie był taki długi. 
Sałatę i kiełki umyć i osuszyć. Kapustę cienko poszatkować, marchew pokroić w zapałkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach (ja użyłam tzw. obieraczki julienne do krojenia w cienkie paski).
Ogórka obrać i pokroić w cienkie paseczki, odrzucając miękką część nasienną. Paprykę pokroić w paski podobnej wielkości. 
Na płaski talerz nalać nieco wody. Zanurzyć w niej arkusz papieru ryżowego i ułożyć go na blacie. Odczekać ok. pół minuty, aż zmięknie, po czym nałożyć na niego pół liścia sałaty oraz po trochę makaronu i pokrojonych warzyw. Sajgonki zawijać jak krokiety - najpierw dwa dwie strony do środka, a następnie całość zrolować. 
Zawinięte spring rolls są od razu gotowe do podania wraz z orzechowo-sojowym sosem do maczania.


* użyłam masła orzechowego domowej roboty, które nie było idealnie gładkie, ale takie właśnie lubię najbardziej - stąd widoczne w sosie drobne kawałki orzechów.





Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Mmmm lubię takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje rollsy prezentują się rewelacyjnie ;) Moje właśnie wjechały na bloga ;)

    OdpowiedzUsuń