Kurczak w kremowym sosie mango chutney
Kolejny fajny sposób na ekspresowy obiad :) Do przepisu można użyć kupnego chutney'a z mango, ale ja polecam Wam ten domowej roboty - nie jest bardzo trudny do zrobienia, a smakuje wspaniale.
Ta aromatyczna potrawa o słonecznym kolorze z pewnością poprawi Wam nastrój w pochmurne, chłodne dni.
KURCZAK W KREMOWYM SOSIE MANGO CHUTNEY
(przepis na 2 porcje)
- 2 małe filety z piersi kurczaka (ok. 300 g),
- 1/2 dużej, czerwonej papryki,
- 2 ząbki czosnku,
- 2-3 łyżki chutney'a z mango,
- 1/2 szklanki śmietanki 30%,
- 1 łyżeczka curry,
- sól i pieprz,
- 1 łyżka oleju,
- opcjonalnie świeża kolendra do posypania
Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kurczaka i krótko obsmażyć ze wszystkich stron. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć ok. 2 minuty. Dodać curry i chutney z mango, wlać śmietankę i wymieszać. Gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Ewentualnie doprawić solą do smaku.
Przed podaniem posypać kolendrą.
Podawać z ryżem.
5 komentarze
Danie bardzo ciekawie wygląda. Chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńchodzi o przyprawę curry czy pastę curry do dań tajskich?
OdpowiedzUsuńChodzi o przyprawę curry w proszku :)
UsuńBardzo dobry przepis choć ja dodaję poza papryką też brokuła, marchewkę i kukurydzę.
OdpowiedzUsuńDzisiaj testowałem ten przepis, smakuje świetnie! Wszyscy w domu jedli, aż im się uszy trzęsły 😊
OdpowiedzUsuń