Obsługiwane przez usługę Blogger.

"Serowa" pasta z awokado

By 09:19 , ,

"Serowa" w cudzysłowie, bo pasta jest w 100% wegańska, a delikatny posmak sera nadają jej nieaktywne płatki drożdżowe. Oczywiście płatki nie sprawią, że awokado nagle zamieni się w cheddar, ale zawsze to jakaś namiastka ;) To smarowidło jest idealne dla wszystkich, którzy nie mogą lub nie chcą jeść nabiału - a także dla wszystkich, którzy lubią próbować nowych rzeczy i są otwarci na kulinarne eksperymenty. Mnie pasta bardzo smakowała, szczególnie skropiona pikantnym sosem sriracha :)


"SEROWA" PASTA Z AWOKADO

  • 1 duże, dojrzałe awokado,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych,
  • 1/4 łyżeczki suszonej cebuli w proszku,
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie świeże, posiekane zioła (np. szczepiorek, natka pietruszki lub kolendra)


Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i łyżką przełożyć miąższ do miski. Dokładnie rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny, płatki drożdżowe i przyprawy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Starannie wymieszać. Można również dodać drobno posiekane zioła (ale nie za dużo, bo zdominują smak pasty).

Pastę najlepiej zjeść tego samego dnia, ponieważ na drugi dzień awokado ciemnieje.


(inspiracja stąd)

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze