Makaron z pesto buraczanym
Przymusowa dieta bezmleczno-bezjajeczna, na której jestem od jakiegoś czasu, wymusza na mnie poszukiwane różnistych alternatyw dla nabiału i mimowolne uśmiechanie się w stronę kuchni wegańskiej. Skutki tych eksperymentów są bardzo różne, na przykład niestety wiem już, że wegański twarożek ze słonecznika to nie dla mnie ;)
Wegańskie pesto z buraka to na szczęście jedno z fajniejszych odkryć ostatnich tygodni. Nie obiecywałam sobie po nim za wiele - brałam pod uwagę fakt, że coś, co wygląda tak ładnie może niekoniecznie dobrze smakować. Na szczęście tu piękny wygląd poszedł w parze ze smakiem.
Pesto przygotowuje się błyskawicznie - wystarczy blender kielichowy i raz-dwa gotowe. Robi się go z surowego buraka, zatem odpada jego dłuuugie gotowanie. Rolę parmezanu pełnią nieaktywne płatki drożdżowe, które mają "serowy" posmak. Oczywiście pesto można przygotować także w niewegański, bardziej tradycyjny sposób, dodając parmezanu albo grana padano.
Przepis powstał w ramach wspólnego gotowania, swoje buraczkowe propozycje przygotowały także Pati i Martynosia :)
makaron z pesto buraczanym |
MAKARON Z PESTO Z BURAKA
(przepis na 6 porcji)
- 1 duży burak (ok. 350 g),
- 3 łyżki orzechów włoskich (można użyć także pestek słonecznika albo migdałów),
- 1 duży ząbek czosnku,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- sok z 1/2 cytryny,
- 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych lub startego parmezanu,
- ok. 6 łyżek oliwy,
- sól,
- makaron (daję 100 g na każdą porcję),
- opcjonalnie do posypania płatki migdałów i listki bazylii
Buraka obrać i pokroić na kawałki. Włożyć do blendera kielichowego, dodać orzechy i czosnek, zmiksować.
Dodać 2/3 skórki z cytryny, sok z cytryny, płatki drożdżowe, oliwę i 1/2 łyżeczki soli, ponownie zmiksować. W razie potrzeby dosolić do smaku.
W czasie robienia pesto ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, przełożyć do garnka, dodać pesto i wymieszać.
Każdą porcję posypać pozostałą skórą z cytryny, płatkami migdałów uprażonymi na suchej patelni oraz listkami bazylii. Podawać od razu.
Niewykorzystane pesto można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku, w lodówce do 3 dni. Pesto można także zamrozić.
PRZEPIS NA THERMOMIX
Buraka obrać i pokroić na kawałki.
Do naczynia miksującego włożyć buraka, orzechy i czosnek, zmiksować 15 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać Dodać 2/3 skórki z cytryny, sok z cytryny, płatki drożdżowe, oliwę i 1/2 łyżeczki soli, ponownie zmiksować 15 s/obr. 8. W razie potrzeby dosolić do smaku.
W czasie robienia pesto ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, przełożyć do garnka, dodać pesto i wymieszać.
Każdą porcję posypać pozostałą skórą z cytryny, płatkami migdałów uprażonymi na suchej patelni oraz listkami bazylii. Podawać od razu.
Niewykorzystane pesto można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku, w lodówce do 3 dni. Pesto można także zamrozić.
(inspiracja od Vegan Nerd)
makaron z pesto z buraka |
makaron z buraczanym pesto |
3 komentarze
Bardzo apetycznie to wyglada :) Chyba zrobie w najblizszym czasie ;)
OdpowiedzUsuńSkąd ten śliczny talerz?
OdpowiedzUsuńKupiony w Ikei jakoś rok temu, niestety nie ma już ich w sprzedaży, bo ot była jakaś krótka seria :(
Usuń