Egipski gulasz z jagnięciny
Jagnięcina jest mięsem popularnym w wielu krajach, w Polsce jednak jest trudno dostępna - prawie cała polska jagnięcina wysyłana jest na eksport. A szkoda, bo to bardzo smaczne, aromatyczne i delikatne mięso można wykorzystać do ogromnej ilości pysznych potraw. Dziś proponuję smakowity gulasz z arabską przyprawą ras el hanout (którą można przygotować samodzielnie lub kupić w sklepach z kuchniami świata), cukinią i ciecierzycą :)
gulasz jagnięcy z ciecierzycą i cukinią |
EGIPSKI GULASZ Z JAGNIĘCINY
(przepis na 4 porcje)
- 500 g jagnięciny,
- 500 g młodej cukinii,
- 1 puszka ciecierzycy,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1,5 szklanki bulionu mięsnego,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżeczki przyprawy ras el hanout,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- sól i pieprz,
- natka pietruszki lub świeża kolendra do posypania
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
W głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli, dodać mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na dużym ogniu, aż mięso się zetnie. Dodać koncentrat pomidorowy, bulion, przyprawę ras-el-hanout, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Patelnię przykryć i dusić na niedużym ogniu, aż mięso będzie miękkie (ok. 45 minut). Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę cukinię i odsączoną ciecierzycę, gotować jeszcze ok. 10-15 minut. W razie potrzeby ponownie doprawić do smaku.
Gulasz podawać posypany natką pietruszki lub kolendrą.
(na podstawie przepisu z książeczki "Gulasze i potrawki" H. Szymanderskiej z moimi małymi zmianami)
egipski gulasz z jagnieciny |
1 komentarze
Kolejny rewelacyjny przepis. Dzięki Tobie obiady nie są nudne :)
OdpowiedzUsuń