Obsługiwane przez usługę Blogger.

Chleb jogurtowy z cukinią

By 10:19 , ,

Przepyszny, miękki chlebek z wykorzystaniem cuknii. Idealny, gdy zostanie nam kawałek cukinii po gotowaniu jakiejś potrawy albo po prostu zmagamy się z klęską urodzaju tego warzywa ;)
Chleb jest lekko kwaskowaty dzięki jogurtowi i zachowuje świeżość przez kilka dni. Wspaniale smakuje szczególnie z twarożkiem lub kremowym serkiem :) 

chleb z cukinią na jogurcie

JOGURTOWY CHLEB Z CUKINIĄ

  • 220 g cukinii,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 400 g mąki pszennej typ 650,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano


Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić.
Jogurt lekko podgrzać do temp. ok. 37 stopni, dodać cukier i pokruszone drożdże, wymieszać i odstawić na 15 min.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać zaczyn z jogurtu i drożdży, oliwę, sól, oregano oraz cukinię odciśniętą w dłoniach z nadmiaru soków. Całość wyrobić na gładkie ciasto, miskę przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia. 
Podłużny kosz do pieczywa oprószyć mąką. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, za pomocą dłoni uformować kwadrat ok. 30 x 30 cm, następnie zwinąć w rulon, formując bochenek. Ułożyć w koszu złączeniem do góry, ponownie przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do temp. 220°C.
Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia, chleb przełożyć z kosza na blachę i za pomocą ostrego noża lub nożyczek zrobić nacięcia. 
Piec przez 10 minut w temp. 220°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 30 minut. Upieczony chleb powinien wydawać głuchy odgłos po postukaniu.
Chleb studzić na kratce.

Uwaga: W przypadku braku kosza do wyrastania chleba, chleb można także upiec w foremce keksowej o długości 35 cm. W tym przypadku foremkę należy wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć do niej chleb złączeniem do dołu. Czas wyrastania i pieczenia pozostaje bez zmian.


PRZEPIS NA THERMOMIX
Do naczynia miksującego wlać jogurt, dodać cukier i pokruszone drożdże, podgrzać 4 min/37 °C/obr. 1. W tym czasie cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odstawić.
Do naczynia miksującego dodać mąkę, odciśniętą w dłoniach cukinię, oliwę, sól i oregano, wyrobić 2 min/interwał. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na 40-45 minut. 
Podłużny kosz do pieczywa oprószyć mąką. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, za pomocą dłoni uformować kwadrat ok. 30 x 30 cm, następnie zwinąć w rulon, formując bochenek. Ułożyć w koszu złączeniem do góry, ponownie przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do temp. 220°C.
Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia, chleb przełożyć z kosza na blachę i za pomocą ostrego noża lub nożyczek zrobić nacięcia. 
Piec przez 10 minut w temp. 220°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 30 minut. Upieczony chleb powinien wydawać głuchy odgłos po postukaniu.
Chleb studzić na kratce.

Uwaga: W przypadku braku kosza do wyrastania chleba, chleb można także upiec w foremce keksowej o długości 35 cm. W tym przypadku foremkę należy wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć do niej chleb złączeniem do dołu. Czas wyrastania i pieczenia pozostaje bez zmian.


(przepis znaleziony na blogu Eksplozja smaku)

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Chlebka z cukinią jeszcze nie jadłem, więc chętnie spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Białej mąki nie jadamy. A gdyby zrobić z przennej graham typ 1850, miałoby szanse wyjść? Czy proporcje wówczas bez zmian? Dziękuję za odp. U nas klęska urodzaju cukiniowego ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, nie próbowałam robić tego chleba na takiej mące. Trzebaby poeksperymentować.

      Usuń