Cukinie faszerowane po meksykańsku
Jeśli lubicie meksykańskie klimaty w kuchni, musicie skusić się na ten przepis. Nie jest to oczywiście żadna tradycyjna meksykańska potrawa, po prostu nadzienie inspirowane jest smakami tejże kuchni. Tak nafaszerowane cukinie smakują naprawdę świetnie :)
(przepis na 2 porcje)
- 1 średniej wielkości cukinia,
- 250 g mielonej wołowiny,
- 1/2 niedużej czerwonej papryki,
- 2 cebulki dymki,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżki kukurydzy z puszki,
- 100 g sera żółtego (najlepiej cheddar),
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu,
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne,
- sól i pieprz do smaku
Na patelni podsmażyć razem mięso mielone, posiekane białe części cebulki dymki, pokrojoną w małą kostkę paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek (ja smażę bez dodatku tłuszczu, tłuszcz wytapiający się z mięsa wystarczy). Smażyć ok. 7-10 minut, aż mięso ładnie się zarumieni.
W tym czasie cukinię przekroić wzdłuż na pół i za pomocą łyżki wydrążyć środki. Części, gdzie znajduje się gąbczasta część nasienna odrzucić, a bardziej zwarty miąższ (bliżej ogonka) drobno pokroić i razem z kukurydzą dodać do smażącego się mięsa. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, pieprzem cayenne i kuminem, całość smażyć jeszcze 3-4 minuty.
Cukinie umieścić w żaroodpornym naczyniu, posmarować niewielką ilością oliwy i oprószyć solą. Nałożyć nadzienie, naczynie przykryć szczelnie folią aluminiową. Piec 25-30 minut w 180 stopniach, następnie zdjąć folię i zapiekać 10 minut. Po tym czasie cukinie posypać startym serem i zapiekać jeszcze 5 minut, aż ser się stopi.
Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorem z cebulki dymki.
1 komentarze
jak one pieknie wygladaja
OdpowiedzUsuń