Bandurjanki - bieszczadzkie placki ziemniaczane z twarogiem
Niepozorne placki ziemniaczane można przygotowywać na mnóstwo sposobów. Ostatnio dowiedziałam się o ich wariancie wywodzącym się z kuchni Bieszczad i od razu musiałam go wypróbować. Bandurjanki to placki ziemniaczane z dodatkiem twarogu. Mają ciekawy smak, który bardzo przypadł mi do gustu :)
placki ziemniaczane z twarogiem |
(przepis na 4 porcje)
- 1 kg ziemniaków,
- 200 g twarogu (użyłam półtłustego),
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać pokruszony twaróg, drobno posiekaną cebulę, jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać (najlepiej ręcznie).
Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać porcje i formować okrągłe placki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złocisty kolor. Usmażone placki odsączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Najlepiej podawać ze śmietaną.
placki ziemniaczane z twarogiem |
8 komentarze
To chyba będzie mój jutrzejszy obiad :D
OdpowiedzUsuńO, bardzo ciekawy pomysł.
OdpowiedzUsuńU nas ostatnio przepisy z twarogiem sprawdzaja się idealnie.
:)
Mieszkam na Podkarpaciu, a nie słyszałam o tych placuszkach! Ja za to polecam Ci Fuczki, które robiłam jakiś czas temu
OdpowiedzUsuńhttp://czerwieniblekit.blox.pl/2018/03/Fuczki.html
Mam teżnadzieję, że jutro dołączę do Was z przepisem na proziaki :)
Też mam na blogu przepis na fuczki: http://www.mirabelkowy.pl/2017/09/fuczki-placki-z-kiszonej-kapusty.html
UsuńRobiłam je już nieraz, są super bo robią się błyskawicznie i są pyszne :)
robię takie, ale nie miałam pojęcia że tak się nazywają :)
OdpowiedzUsuńJeśli smakują tak samo dobrze jak "Fuczki", to bez wahania chwytam za patelnię :)
OdpowiedzUsuńWiem, że późno, ale w końcu udało mi się opublikować wpis na danie regionalne. Miałam kłopoty ze zdrowiem i blog poszedł w odstawkę. Oto link: http://czerwieniblekit.blox.pl/2018/10/Podkarpackie-proziaki.html
OdpowiedzUsuńZrobiłam, są przepyszne. Tak jak napisałaś w poście - mają ciekawy smak.
OdpowiedzUsuń