Kotlety rybne
Kotlety rybne pierwszy raz jadłam u Mamy mojego M. i bardzo przypadły mi do smaku. M. również je lubi, choć za większością ryb nie przepada. Kotlety rybne można przygotować w zasadzie z mięsa dowolnych ryb, zarówno morskich jak i słodkowodnych, można także dowolnie mieszać różne gatunki. Ja tym razem wykorzystałam mięso ryb słodkowodnych :)
kotlety rybne |
- 500 g mięsa ryb, bez skóry i ości,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 3 łyżki bułki tartej + do panierowania,
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku,
- sól i pieprz,
- 1 łyżeczka domowej vegety (opcjonalnie),
- olej do smażenia
Cebulę posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Ryby zmielić w maszynce do mięsa, dodać podsmażoną cebulkę, jajko, 3 łyżki bułki tartej i natkę. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie domową vegetą. Całość bardzo dokładnie wyrobić (najlepiej dłonią). Wilgotnymi dłońmi uformować 4-5 okrągłych, lekko spłaszczonych kotletów i panierować je w bułce tartej. Smażyć na oleju, na niezbyt dużym ogniu, z obu stron na złocisty kolor.
Usmażone kotlety osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Podawać z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką lub sałatką.
kotlety z ryb |
3 komentarze
bardzo chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńMój syn uwielbia rybne kotlety. Będzie nimi zachwycony.
OdpowiedzUsuńbardzo lubię, lepsze niż mięsne :)
OdpowiedzUsuń