Obsługiwane przez usługę Blogger.

Limonkowo-kolendrowy makaron z cukinii z krewetkami

By 09:28 , ,

Lato wprawdzie dobiega końca, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować lekki obiad na bazie makaronu z cukinii :) Tym razem proponuję niezwykle aromatyczny makaron z krewetkami. Kolendra, limonka i chili nadają tu niesamowitego kopa smakowego!




LIMONKOWO-KOLENDROWY MAKARON Z CUKINII Z KREWETKAMI
(przepis na 2 porcje)

  • 2 nieduże cukinie,
  • 225 g mrożonych krewetek,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • szczypta płatków chili,
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 2 łyżki posiekanej kolendry,
  • 2 łyżki soku z limonki,
  • 1 łyżeczka skórki otartej z limonki,
  • sól i pieprz


Cukinię pokroić na makaron za pomocą obieraczki julienne, mandoliny kuchennej lub spiralizera do warzyw. Przełożyć do miski, wymieszać ze szczyptą soli i odstawić, by puściła soki.
W tym czasie na patelni stopić masło, wrzucić krewetki i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Odwrócić, dodać posiekany czosnek i płatki chili, smażyć jeszcze 1 minutę, następnie przełożyć do miseczki i odstawić. Na patelnię po krewetkach wlać wino i sok z limonki, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 2-3 minuty, aż objętość płynu zmniejszy się o połowę. Cukinię lekko odcisnąć w dłoniach z nadmiaru soków i dodać na patelnię, gotować kolejne 2 minuty, mieszając. Na koniec dodać skórkę startą z limonki i posiekaną kolendrę, doprawić pieprzem i ewentualnie jeszcze solą. 



Może zainteresuje Cię również

2 komentarze