Smażony ser manouri z sałatką z cukinii i fig
Ser manouri to owczy ser wytwarzany w Grecji. Wyglądem przypomina nieco ser feta, ale jest znacznie mniej słony i nieco bardziej kremowy. Ser manouri dopiero zaczyna pojawiać się w polskich sklepach, dlatego początkowo nie bardzo miałam pomysł, jak go wykorzystać. Zainspirowałam się przepisem ze starej gazetki "To jest pyszne" na smażony ser feta podany z sałatka z cukinii i suszonych daktyli. Niestety przez pomyłkę kupiłam zamiast daktyli suszone figi (miały niemal identyczne opakowanie), ale w sumie to nawet lepiej, bo pasowały równie dobrze, a figi są nawet bardziej 'greckie' niż daktyle. Myślę, że równie dobrze możnaby przygotować taką sałatkę ze świeżymi figami :)
smażony ser manouri z sałatką z cukinii i suszonych fig |
(przepis na 2 porcje)
- 1 krążek sera manouri,
- 1 mała cukinia,
- 10 miękkich, suszonych fig,
- 1/2 ząbka czosnku,
- kilka listków świeżej bazylii,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól morska i świeżo mielony pieprz,
- oliwa,
- jajko do panierowania,
- mąka do panierowania,
- bułka tarta do panierowania,
- bagietka lub ciabatta do podania
Cukinię pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Figi pokroić w ćwiartki, dodać do cukinii. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, 2-3 łyżki oliwy i 3-4 posiekane listki bazylii. Oprószyć solą i pieprzem do smaku, wymieszać i odstawić na 20-30 minut.
Ser pokroić na 8 podłużnych kawałków. Każdy kawałek obtaczać kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Usmażyć na oliwie na średnim ogniu ze wszystkich stron na złocisty kolor. Ser osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach i od razu podawać z dodatkiem sałatki i pieczywa.
smażony ser manouri z sałatka z cukinii |
2 komentarze
czy ten ser może przypomina w smaku halloumi?
OdpowiedzUsuńNie za bardzo, halloumi przypomina oscypka, jest słony i charakterystycznie "skrzypi" pod zębami. Manouri jest jak mało słona feta. Ale swoją drogą sądzę, że taka sama sałatka podana z grillowanymi plastrami halloumi byłaby również pyszna :)
Usuń