Kotlety z warzyw i grzybów
W tym roku pogoda nie rozpieściła nas grzybowym urodzajem, ale specjalnie mnie to nie martwi, ponieważ nadal mam w szafce i zamrażarce spore zapasy grzybów z zeszłego roku. Ostatnio przygotowałam proste kotlety z warzyw korzeniowych i suszonych grzybów. Mnie smakowały, ale M., jak zwykle w przypadku wege-kotletów, poczuł się oszukany ;)
Myślę, że takie kotlety są również ciekawym sposobem na wykorzystanie warzyw z rosołu, choć jeśli warzywa są bardzo miękkie, konieczne może być dodanie większej ilości bułki tartej.
Przepis powstał w ramach wspólnego gotowania bezmięsnych kotletów z Martynosią :)
kotlety z warzyw i grzybów
KOTLETY Z WARZYW I GRZYBÓW
(przepis na 4 sztuki)
- 15 g suszonych grzybów leśnych,
- 300 g marchewek,
- 1 pietruszka,
- 1/4 koszenia selera,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 jajko,
- 3-4 łyżki bułki tartej + do panierowania,
- sól i pieprz,
- słodka papryka w proszku,
- domowa vegeta (opcjonalnie),
- olej do smażenia
Suszone grzyby zalać w rondelku 500 ml wrzącej wody, odstawić na kilka godzin do namoczenia, następnie ugotować w tej samej wodzie (ok. 15 minut). Po tym czasie odcedzić, zachowując wywar. Grzyby bardzo drobno posiekać.
Marchewki, pietruszkę i seler ugotować w skórkach do miękkości, następnie odstawić do lekkiego ostudzenia, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startych warzyw dodać posiekane grzyby, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, 3-4 łyżki bułki tartej. Doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką papryką w proszku i ewentualnie domową vegetą. Wilgotnymi dłońmi uformować 4 owalne, lekko spłaszczone kotlety. Smażyć na oleju na średnim ogniu z obu stron na złocisty kolor.
Z wywaru z suszonych grzybów przygotować sos: do ostudzonego wywaru dodać 1 czubatą łyżeczkę mąki, dokładnie wymieszać trzepaczką, następnie doprowadzić do wrzenia i gotować krótką chwilę do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, dodać 1 solidną łyżkę śmietany, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Kotlety podawać z ulubioną kaszą i sosem grzybowym.
(na podstawie przepisu z książeczki "Przepisy czytelników. Zima" z serii "Biblioteczka Poradnika Domowego" z moimi zmianami)
kotlety z warzyw i grzybów |
10 komentarze
wyglada na pyszne :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki!
OdpowiedzUsuńJa tam się nie czuję oszukana, kiedy w menu jest tylko wegetariańsko...
;)
Ciekawe jak to smakuje. Wygląda smakowicie. Opis super i wierzę we wszystko, ale trzeba jednak samemu spróbować... :-)
OdpowiedzUsuńNie jestem wegetarianką, jednak z chęcią bym spróbowała. Wygląda to baaardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie ślinka cieknie... Nie próbowałam nigdy czegoś takiego. Chyba trzeba wreszcie.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. Z dużą chęcią przygotuje i spróbuję. pozdrwiam
OdpowiedzUsuńBardzo dobra alternatywa na bezmięsne danie nie tylko dla wegetarian. Wygląda smakowicie i kusząco.
OdpowiedzUsuńKotleciki wygladają wybornie, aż slinka cieknie. Ciekawe jak smakują, muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować twoich wege kotlecików, wyglądają wybornie.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :) podoba mi się także możliwość wykorzystania warzyw z rosołu, w ten sposób nic się nie zmarnuje.
OdpowiedzUsuń