Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kotlety z warzyw i grzybów

By 19:00 , ,

W tym roku pogoda nie rozpieściła nas grzybowym urodzajem, ale specjalnie mnie to nie martwi, ponieważ nadal mam w szafce i zamrażarce spore zapasy grzybów z zeszłego roku. Ostatnio przygotowałam proste kotlety z warzyw korzeniowych i suszonych grzybów. Mnie smakowały, ale M., jak zwykle w przypadku wege-kotletów, poczuł się oszukany ;)

Myślę, że takie kotlety są również ciekawym sposobem na wykorzystanie warzyw z rosołu, choć jeśli warzywa są bardzo miękkie, konieczne może być dodanie większej ilości bułki tartej.

Przepis powstał w ramach wspólnego gotowania bezmięsnych kotletów z Martynosią :)

kotlety z warzyw i grzybów

KOTLETY Z WARZYW I GRZYBÓW
(przepis na 4 sztuki)
  • 15 g suszonych grzybów leśnych,
  • 300 g marchewek,
  • 1 pietruszka,
  • 1/4 koszenia selera,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 jajko,
  • 3-4 łyżki bułki tartej + do panierowania,
  • sól i pieprz,
  • słodka papryka w proszku,
  • domowa vegeta (opcjonalnie),
  • olej do smażenia
+ dodatkowo mąka i śmietana 18% do sosu


Suszone grzyby zalać w rondelku 500 ml wrzącej wody, odstawić na kilka godzin do namoczenia, następnie ugotować w tej samej wodzie (ok. 15 minut). Po tym czasie odcedzić, zachowując wywar. Grzyby bardzo drobno posiekać.
Marchewki, pietruszkę i seler ugotować w skórkach do miękkości, następnie odstawić do lekkiego ostudzenia, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startych warzyw dodać posiekane grzyby, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, 3-4 łyżki bułki tartej. Doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką papryką w proszku i ewentualnie domową vegetą. Wilgotnymi dłońmi uformować 4 owalne, lekko spłaszczone kotlety. Smażyć na oleju na średnim ogniu z obu stron na złocisty kolor. 

Z wywaru z suszonych grzybów przygotować sos: do ostudzonego wywaru dodać 1 czubatą łyżeczkę mąki, dokładnie wymieszać trzepaczką, następnie doprowadzić do wrzenia i gotować krótką chwilę do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, dodać 1 solidną łyżkę śmietany, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Kotlety podawać z ulubioną kaszą i sosem grzybowym.


(na podstawie przepisu z książeczki "Przepisy czytelników. Zima" z serii "Biblioteczka Poradnika Domowego" z moimi zmianami)


kotlety z warzyw i grzybów

Może zainteresuje Cię również

10 komentarze

  1. Moje smaki!
    Ja tam się nie czuję oszukana, kiedy w menu jest tylko wegetariańsko...
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe jak to smakuje. Wygląda smakowicie. Opis super i wierzę we wszystko, ale trzeba jednak samemu spróbować... :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jestem wegetarianką, jednak z chęcią bym spróbowała. Wygląda to baaardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie ślinka cieknie... Nie próbowałam nigdy czegoś takiego. Chyba trzeba wreszcie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie. Z dużą chęcią przygotuje i spróbuję. pozdrwiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dobra alternatywa na bezmięsne danie nie tylko dla wegetarian. Wygląda smakowicie i kusząco.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kotleciki wygladają wybornie, aż slinka cieknie. Ciekawe jak smakują, muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę spróbować twoich wege kotlecików, wyglądają wybornie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny pomysł :) podoba mi się także możliwość wykorzystania warzyw z rosołu, w ten sposób nic się nie zmarnuje.

    OdpowiedzUsuń