Granola jabłkowa z cynamonem i żurawiną
Granola to świetny sposób na szybkie śniadanie lub kolację. Problem w tym, że te sklepowe są niemiłosiernie słodkie i niezbyt zdrowe, a te kupione w sklepach ze zdrową żywnością kosztują majątek. Na szczęście przygotowanie granoli w domu nie jest szczególnie skomplikowane, a na dodatek możemy komponować ją ze swoich ulubionych składników.
Ostatnio przygotowałam jesienną, jabłkowo-cynamonową granolę. Jako lepiszcze użyłam tu musu jabłkowego z papierówek, który dostałam od Mamy, a całość dosłodziłam miodem :)
granola jabłkowa |
GRANOLA JABŁKOWA Z ŻURAWINĄ
- 2 szklanki płatków owsianych górskich,
- 3/4 szklanki płatków jęczmiennych błyskawicznych,
- 1/2 szklanki otrąb pszennych lub żytnich,
- 5 łyżek grubo posiekanych orzechów włoskich,
- 3 łyżki migdałów (ze skórką),
- 2 łyżki sezamu,
- 6 łyżek musu jabłkowego*,
- 2-3 łyżki miodu,
- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu,
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,
- 4 łyżki suszonej żurawiny,
- 40 g chrupiących, suszonych jabłek
Do dużej miski wsypać płatki owsiane, płatki jęczmienne, otręby, sezam, orzechy i migdały. Dodać mus jabłkowy, miód, cynamon i kardamon, całość bardzo dokładnie wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C z termoobiegiem.
Dużą, płaską blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć na niej równomiernie granolę. Piec ok. 35 minut, mniej więcej co 10-15 minut otwierać piekarnik i dokładnie przemieszać granolę, aby równomiernie się zapiekała, rozbijając co większe grudki. Nie dopuścić do zbytniego zrumienienia się granoli - nie powinna być ciemnobrązowa, ponieważ nabiera wtedy gorzkiego posmaku.
Blachę wyjąć z piekarnika, do gorącej granoli dodać żurawinę i pokruszone suszone jabłka, całość pozostawić na blasze do całkowitego ostudzenia - wówczas granola nabiera pełnej chrupkości. Zaraz po ostudzeniu przełożyć do szczelnie zamykanego słoika, aby nie zawilgła.
* Mus można łatwo przygotować samodzielnie: 3 jabłka obrać i drobno pokroić, włożyć do garnka, podlać ok. 4-5 łyżkami wody i dusić pod przykryciem ok. 15 minut, aż jabłka będą bardzo miękkie. Całość rozgnieść tłuczkiem lub zmiksować blenderem na gładko. Można dosłodzić do smaku, jeśli jabłka są kwaśne.
granola jabłkowa przepis |
2 komentarze
Jedno z moich ulubionych na szybko
OdpowiedzUsuńŚwietna, robiłyśmy ją z córką kilkakrotnie i jeszcze nie raz zrobimy 😋 Mniam!
OdpowiedzUsuń