Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sałatka z grillowaną kukurydzą i komosą ryżową

By 10:00

Pyszna, sycąca i pełnowartościowa sałatka z wykorzystaniem całych kolb kukurydzy. Warto przygotować ją, póki kukurydze wciąż dostępne są w sklepach. Podpieczona na patelni kukurydza ma niesamowity aromat i - co tu dużo mówić - kukurydza z puszki w ogóle się do niej nie umywa ;)
Sałatka jest tyleż kolorowa, co pełna przeróżnych smaków. Ja osobiście na drugi raz zrezygnowałabym z mango, jego słodki smak był dla mnie zbyt intensywny w tej sałatce, ale to oczywiście kwestia gustu. Sałatka tak czy siak jest mega smaczna i idealnie nadaje się na obiad do pracy lub lekką kolację :)


sałatka z quinoa, kukurydzą i serem feta

SAŁATKA Z GRILLOWANĄ KUKURYDZĄ I KOMOSĄ RYŻOWĄ

(przepis na 4 porcje)

  • 200 g komosy ryżowej (quinoa),
  • 2 kolby kukurydzy,
  • 1 małe, dojrzałe mango,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 300 g pomidorów (najlepiej różnych gatunków np. żółtych, czerwonych, zwykłych, koktajlowych itp.),
  • 1 limonka (starta skórka i wyciśnięty sok),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 plasterki surowego wędzonego boczku,
  • 1 świeża czerwona papryczka chili,
  • 80 g sera feta,
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry lub mięty,
  • sól i pieprz


Kolby kukurydzy ułożyć na patelni grillowej i opiekać na małym ogniu po ok. 4-5 minut z każdej strony, aż ziarenka będą miękkie, a miejscami przypieczone (opiekanie w sumie trwa ok. 20 minut). 
W tym czasie ugotować komosę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Mango i awokado obrać, usunąć pestki i pokroić w dość dużą kostkę. Tak samo pokroić pomidory. W dużej misce przemieszać pokrojone kawałki ze skórką startą z limonki i jej sokiem, 3 łyżkami oliwy oraz szczyptą soli i pieprzu.
Opieczoną kukurydzę odstawić do lekkiego ostudzenia, a następnie trzymając pionowo na sztorc, za pomocą ostrego noża zeskrobać ziarna.
Plastry boczku pokroić na małe kawałki i usmażyć na patelni grillowej z 1 łyżeczką oliwy. Gdy wytopi się nieco tłuszczu, dodać pokrojony na cienkie plasterki czosnek i chili (bez pestek). Smażyć, aż czosnek zrobi się lekko złocisty, a boczek chrupiący. Przełożyć do miski z sałatką, dodać ugotowaną komosę i opieczone ziarna kukurydzy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Każdą porcję sałatki posypać przed podaniem pokruszonym serem feta i listkami kolendry lub mięty.


(na podstawie przepisu z książki J. Olivera "Superfood na co dzień" z moimi zmianami)


sałatka z quinoa, kukurydzą, pomidorami i serem feta

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze