Pieczona laksa z kurczakiem i dynią piżmową
Zasadniczo laksa to nazwa pikantnej zupy popularnej w południowo-wschodniej Azji, jednak Jamie Oliver zdaje się zbytnio nie przejmować nazewnictwem i określił tak swoją zapiekankę z ryżu i kurczaka. Wykorzystał do niej pastę laksa, którą można użyć także do wspomnianej zupy, co zresztą mam w planach w niedalekiej przyszłości. W poniższym przepisie pasty laksa robi się dość dużo naraz, dzięki czemu część można zamrozić, a poza tym większa ilość składników lepiej się blenduje.
Pomijając wykonanie pasty laksa, sama zapiekanka praktycznie nie wymaga niemal żadnej pracy i dosłownie "robi się sama". Idealny obiad na jesień :)
pieczony kurczak z ryżem i dynią piżmową |
(przepis na 2 porcje)
pasta laksa:
- 3 pędy trawy cytrynowej,
- 3 ząbki czosnku,
- 10 cm kawałek imbiru,
- 3 cebulki dymki (białe części),
- 2 czerwone papryczki chili,
- 1 duży pęczek świeżej kolendry,
- 80 g mleka kokosowego,
- 3 łyżki octu winnego,
- 2 łyżki sosu rybnego,
- 50-100 ml wody
kurczak pieczony z ryżem i dynią:
- 2 udka kurczaka (z kością, skórę usunąć),
- 1/2 małej dyni piżmowej,
- 600 ml bulionu drobiowego,
- 150 g brązowego ryżu,
- 1 łyżeczka oleju sezamowego,
- 2 łyżki posiekanych, prażonych orzeszków ziemnych (solonych lub niesolonych, wg uznania),
- 1 limonka,
- świeża kolendra do dekoracji
- papryczka chili do dekoracji
Łodygi trawy cytrynowej obrać z wierzchniej warstwy i pokroić na 5 mm krążki. Obrany imbir i czosnek pokroić w cienkie plasterki. Cebulki dymki i chili posiekać. Wszystkie te składniki umieścić w kielichu blendera, dodać kolendrę (odłożyć kilka listków do dekoracji), dodać mleko kokosowe, ocet winny i sos rybny. Całość zmiksować na gładką masę, dodając stopniowo wodę, aż do uzyskania konsystencji gładkiej pasty. 2/3 pasty laksa przełożyć do słoiczka, zamrozić i wykorzystać np. do innych potraw.
Do żaroodpornego garnka lub naczynia wlać bulion, wsypać ryż i wymieszać. Z dyni odkroić 3-4 plastry od grubszej strony i łyżką usunąć nasiona. Pozostałą dynię obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Na talerzu posmarować udka kurczaka i plastry dyni odłożoną 1/3 pasty laksa. Udka, plastry dyni i pokrojone wcześniej kawałki dyni umieścić w garnku z ryżem i bulionem. Całość skropić olejem sezamowym.
Piec 1,5 godziny w 180 stopniach C.
Pieczoną laksę podawać posypaną orzeszkami, listkami kolendry i plasterkami chili, z łódeczkami limonki do wyciskania.
(na podstawie przepisu z książki J. Olivera "Superfood na co dzień" z moimi małymi zmianami)
2 komentarze
mega przepis, chyba skradnę :D
OdpowiedzUsuńInteresujący pomysł. Danie wygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuń