Chleb tostowy
Każdy od czasu do czasu ma ochotę na chrupiącego tosta z masłem lub dżemem, jednak pieczywo tostowe kupowane w sklepach ma przeważnie okropny skład i chemiczny posmak. Dlatego od czasu do czasu sama piekę chleb tostowy. To pierwsze pieczywo, które rzeczywiście lepiej smakuje po stostowaniu niż na świeżo - serio, coś w tym jest :)
CHLEB TOSTOWY
- 540 g mąki pszennej,
- 310-320 g letniej wody,
- 20 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suszonych,
- 1 czubata łyżka miękkiego masła,
- 1 czubata łyżka mleka w proszku,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1,5 łyżeczki cukru,
- odrobina oleju do posmarowania ciasta
Do miski wlać wodę, wkruszyć drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą. Dodać mąkę, masło, mleko w proszku, sól i cukier, zagnieść gładkie, jednolite ciasto (najlepiej mikserem z hakowatymi końcówkami do ciast drożdżowych). Miskę przykryć ściereczką, odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
Podłużną formę (dł. 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek i ułożyć go w formie złączeniem do dołu. Wierzch ciasta posmarować olejem za pomocą pędzelka. Ponownie odstawić ciasto do wyrastania na 40-50 minut (do podwojenia objętości).
Piekarnik rozgrzać do 190ºC. Tuż przed włożeniem chleba na dnie piekarnika umieścić brytfankę z kilkoma kostkami lodu.
Piec 30 minut, następnie wyjąć chleb z foremki, usunąć papier i piec na kratce piekarnika jeszcze 10 minut. Chleb jest gotowy, jeśli popukany w spód, wydaje głuchy odgłos.
PRZEPIS NA THERMOMIX
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, cukier i masło, podgrzewać 4 min/37ºC/obr. 1.
Dodać mąkę, mleko w proszku i sól, wyrobić 2 min/interwał. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w naczyniu miksującym na ok. 45 minut.
Podłużną formę (dł. 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek i ułożyć go w formie złączeniem do dołu. Wierzch ciasta posmarować olejem za pomocą pędzelka. Ponownie odstawić ciasto do wyrastania na 40-50 minut (do podwojenia objętości).
Piekarnik rozgrzać do 190ºC. Tuż przed włożeniem chleba na dnie piekarnika umieścić brytfankę z kilkoma kostkami lodu.
Piec 30 minut, następnie wyjąć chleb z foremki i piec na kratce piekarnika jeszcze 10 minut. Chleb jest gotowy, jeśli popukany w spód, wydaje głuchy odgłos.
(na podstawie przepisu z blogu Atiny)
1 komentarze
Nie przepadam za chlebem tostowym, ale ten wygląda wyjątkowo apetycznie.
OdpowiedzUsuń