Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak w kurkumie z lekkim hummusem i pieczoną papryką

By 12:07 , ,

Kolejna fajna propozycja Jamiego Olivera, którą ostatnio przetestowałam, wprowadzając przy okazji swoje drobne zmiany. Aromatyczny kurczak, lekki hummus, pieczona papryka, razowy kuskus i prażone orzeszki laskowe to świetne połączenie smaków, idealne na jesień :)

Ja do swojej potrawy użyłam gotowego hummusu o dobrym składzie, kupionego w sklepie - M. nie przepada za hummusem, dlatego niezbyt opłacało mi się robić większą jego ilość. Warto jednak przygotować hummus samodzielnie, na przykład z tego przepisu :)
Nie udało mi się za to zakupić gotowej pieczonej papryki w słoiku, dlatego sama upiekłam swoją, przy okazji pieczenia ciasta.


kurczak w kurkumie z lekkim hummusem i pieczoną papryką

KURCZAK W KURKUMIE Z LEKKIM HUMMUSEM I PIECZONĄ PAPRYKĄ
(przepis na 2 porcje)

  • 2 nieduże filety z piersi kurczaka (ok. 150 g każdy),
  • 2 gałązki świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego,
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy,
  • 200 g jarmużu, buraka liściowego albo szpinaku baby,
  • 100 g razowego kuskusu,
  • 10 listków świeżej mięty,
  • 1 cytryna,
  • 2 łyżki uprażonych orzechów laskowych bez skórki*,
  • 1 duża pieczona papryka w zalewie**,
  • 2 łyżki hummusu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • opcjonalnie pikantny sos chili (np. sambal oelek),
  • sól i pieprz,
  • oliwa


Liście oregano drobno posiekać, przełożyć je do miski, dodać kurkumę, szczyptę soli i pieprzu oraz 2 łyżki oliwy, dokładnie wymieszać. W powstałej marynacie obtoczyć kurczaka i odstawić na później.
Wybrane warzywa liściaste (u mnie burak liściowy, ale jarmuż lub szpinak również świetnie pasuje) krótko blanszować w dużym garnku z wrzątkiem. Liście odcedzić, zachowując wodę, oprószyć solą i pieprzem, odstawić. 
Kuskus wsypać do miski i zalać taką ilością wrzątku po warzywach, aby sięgał ok. 0,5 cm ponad powierzchnię kaszy. Dodać szczyptę soli. Miskę przykryć talerzem i odstawić na 10 minut. Po tym czasie wymieszać go z posiekanymi listkami mięty i 1-2 łyżkami soku wyciśniętego z cytryny.
Zamarynowanego kurczaka usmażyć na patelni - ok. 4 minuty z każdej strony. Podczas smażenia kurczaka wymieszać hummus z jogurtem naturalnym, a orzechy laskowe grubo posiekać albo rozgnieść w moździerzu.
Kurczaka podawać z kuskusem, kawałkami pieczonej papryki, zielonymi warzywami liściastymi i hummusem. Każdą porcję posypać orzechami laskowymi.
Jako dodatki podać sos chili i pozostałą cytrynę pokrojoną na cząstki.


* Blanszowane orzechy laskowe (bez skórki) są trudno dostępne, ale jeśli uda się je zdobyć, należy je przed posiekaniem lekko podprażyć na suchej patelni, aż zaczną ładnie pachnieć. Ze zwykłych orzechów laskowych można też dość łatwo pozbyć się skórki - należy wysypać je na blachę i piec w 200 stopniach C przez ok. 10 minut, aż skórka zacznie pękać i łuszczyć się. Nie wolno dopuścić do przypalenia orzechów. Upieczone orzechy odstawić na chwilę, a gdy już nie będą gorące, brać po kilka w dłonie i pocierać, aż skórka się wykruszy. Warto w ten sposób uprażyć większą ilość orzechów, a pozostałe wykorzystać do zrobienia domowej nutelli

** Jeśli nie uda się kupić pieczonej papryki w zalewie, można upiec ją samodzielnie. Paprykę w całości należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 200 stopni przez ok. 40-50 minut, aż skórka zacznie miejscami robić się czarna. Paprykę przełożyć do miski, szczelnie przykryć folią spożywczą i odstawić do ostudzenia. Po tym czasie usunąć skórkę i gniazdo nasienne. Rozgrzewanie piekarnika dla 1 papryki jest średnio ekonomiczne - warto paprykę upiec np. podczas pieczenia ciasta, albo upiec od razu większą ilość papryk i wykorzystać je np. do risotto z pieczoną papryką, hummusu z pieczoną papryką lub zupy z pieczonej papryki.


(na podstawie przepisu z książki J. Olivera "Superfood na co dzień" z moimi zmianami)

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze