Zapiekany makaron z kiełbaskami, sosem pomidorowym i mozzarellą
Super pyszna zapiekanka, która nie wymaga dużego nakładu pracy, za to idealnie smakuje w chłodne jesienne i zimowe dni. Białe kiełbaski i rukola nadają potrawie wyrazisty smak, a chrupiący wierzch z przypieczonego makaronu i mozzarelli to kropka nad "i" jesiennego comfort food.
zapiekanka makaronowa z kiełbasą, pomidorami i mozzarellą |
ZAPIEKANY MAKARON Z KIEŁBASKAMI, SOSEM POMIDOROWYM I MOZZARELLĄ
(przepis na 2 porcje)
- 200 g krótkiego makaronu (u mnie radiatori, może być też np. fusilli albo penne),
- 2 białe parzone kiełbasy*,
- 1/2 cebuli,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 łyżeczka ziół włoskich,
- 1 garść rukoli,
- 1 kulka mozzarelli,
- 4-5 pomidorków koktajlowych,
- sól i pieprz,
- oliwa
Makaron ugotować w osolonej wodzie 3 minuty krócej niż jest napisane na opakowaniu.
Kiełbasę obrać z osłonek, pokroić w małą kostkę. Cebulę posiekać.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić cebulę i kiełbaski, smażyć ok. 5 minut, aż cebula i kiełbaski się zarumienią. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory z puszki, zioła włoskie oraz sól i pieprz do smaku. Gotować 7-8 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Sos pomidorowy zdjąć z ognia, dodać makaron i rukolę, wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia posmarowanego oliwą. Na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli i przekrojone na pół pomidorki.
Piec w 200 stopniach ok. 15 minut, aż ser się stopi i lekko zarumieni.
* Do tego dania można użyć także surowych białych kiełbasek. Wówczas wyciskamy je z osłonek bezpośrednio na patelnię i smażymy podobnie jak mięso mielone.
1 komentarze
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuń