Placki warzywne zapiekane z serem
Proste, lecz smaczne placki na bazie ziemniaków, cukinii i marchewki. Dla mnie było to trochę takie 'sprzątanie lodówki', ponieważ dzięki temu pozbyłam się nadmiaru cukinii i resztki sera, a ziemniaki i marchew w domu zawsze są ;) Proporcje między poszczególnymi warzywami można w zasadzie dowolnie zmieniać tak, by w sumie było ich ok. 1 kg. Ilość dodanej mąki może się wówczas nieco różnić (np. cukinia jest bardziej wodnista niż ziemniaki czy marchewka).
Tego typu placki świetnie smakują z dodatkiem ketchupu.
placki warzywne zapiekane z serem |
(przepis na 4 porcje)
- 500 g ziemniaków,
- 300 g cukinii,
- 200 g marchewki,
- 1 cebula,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2-3 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku,
- 100-150 g sera żółtego,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia
Obrane ziemniaki i marchew zetrzeć wraz z cukinią na tarce o drobnych oczkach. Dodać 1/2 łyżeczki soli, wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odsączyć w dłoniach z nadmiaru płynu. Dodać posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę, jajka, mąkę ziemniaczaną i tyle mąki pszennej, by ciasto miało konsystencję jak na placki ziemniaczane. Doprawić pieprzem i ewentualnie jeszcze szczyptą soli.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
Na patelni rozgrzać olej, łyżką kłaść nieduże porcje i formować okrągłe placki. Smażyć na niezbyt dużym ogniu z obu stron na złocisty kolor. Usmażone placki kłaść na ręczniki papierowe, aby usunąć nadmiar tłuszczu, następnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego placka posypać startym serem i podpiec w piekarniku ok. 10 minut, aż ser się stopi.
(inspiracja z gazetki "Sól i Pieprz" 9/2011 z moimi zmianami)
3 komentarze
wszystko z serem żółtym uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńTe placki z pewnością muszą być przepyszne. Ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo smakowicie
OdpowiedzUsuń