Obsługiwane przez usługę Blogger.

Karbonatki

By 10:19 , , ,

Karbonatki to nieduże kotleciki z mielonego mięsa o kształcie przypominającym węgielki - stąd ich nazwa. To jedna z wielu ciekawych potraw kuchni Górnego Śląska. Dodatek twarogu jest naprawdę intrygujący, z jednej strony sprawia, że kotleciki mają delikatną teksturę, z drugiej - lekko kwaskowaty posmak, zupełnie inny niż tradycyjne mielone z cebulą. Nam karbonatki bardzo smakowały i z pewnością jeszcze kiedyś zrobię je ponownie :)

A inną regionalną potrawę (w ramach wspólnego gotowania) przygotowała dla Was Ania :)

karbonatki


KARBONATKI

(przepis na 4 porcje)
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 150 g półtłustego twarogu,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia,
  • sól i pieprz,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • olej do smażenia

Twaróg zetrzeć na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Dodać mięso, jajko, bułkę tartą, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać (najlepiej ręcznie). Wilgotnymi dłońmi uformować 8-10 podłużnych kotlecików i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na oleju na średnim ogniu ze wszystkich stron na złocisty kolor.


karbonatki

Kuchnia Krajów Słowiańskich 2018

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Intrygujące kotlety. Przepis do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe kotleciki, nigdy takich nie jadłam, ale ponieważ mi się spodobały, to z pewnością wkrótce je zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń