Karbonatki
Karbonatki to nieduże kotleciki z mielonego mięsa o kształcie przypominającym węgielki - stąd ich nazwa. To jedna z wielu ciekawych potraw kuchni Górnego Śląska. Dodatek twarogu jest naprawdę intrygujący, z jednej strony sprawia, że kotleciki mają delikatną teksturę, z drugiej - lekko kwaskowaty posmak, zupełnie inny niż tradycyjne mielone z cebulą. Nam karbonatki bardzo smakowały i z pewnością jeszcze kiedyś zrobię je ponownie :)
A inną regionalną potrawę (w ramach wspólnego gotowania) przygotowała dla Was Ania :)
karbonatki
KARBONATKI
(przepis na 4 porcje)
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
- 150 g półtłustego twarogu,
- 1 jajko,
- 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia,
- sól i pieprz,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- olej do smażenia
Twaróg zetrzeć na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Dodać mięso, jajko, bułkę tartą, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać (najlepiej ręcznie). Wilgotnymi dłońmi uformować 8-10 podłużnych kotlecików i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na oleju na średnim ogniu ze wszystkich stron na złocisty kolor.
karbonatki |
2 komentarze
Intrygujące kotlety. Przepis do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe kotleciki, nigdy takich nie jadłam, ale ponieważ mi się spodobały, to z pewnością wkrótce je zrobię ;)
OdpowiedzUsuń