"Odchudzone" klopsiki szwedzkie
Klopsiki szwedzkie to chyba najpopularniejsza i najbardziej znana szwedzka potrawa narodowa. Na swoim blogu pokazywaĆam Wam przepis na klopsiki szwedzkie juĆŒ kilka lat temu (klik!) a teraz przyszĆa pora na nieco bardziej "odchudzonÄ
" ich wersjÄ, idealnÄ
na lato.
Takie klopsiki w wersji light najlepiej podawaÄ nie z frytkami, lecz mĆodymi ziemniaczkami z koperkiem, ktĂłre rĂłwnieĆŒ sÄ
znane i lubiane w Szwecji pod nazwÄ
fÀrskpotatis med dill.
ObowiÄ
zkowym dodatkiem jest takĆŒe dĆŒem z borĂłwki brusznicy lub z ĆŒurawiny :)
klopsiki:
- 500 g mielonego miÄsa z indyka,
- 1 jajko,
- 2 ĆyĆŒki buĆki tartej,
- 2 zÄ bki czosnku,
- 1 ĆyĆŒeczka suszonego oregano,
- 1 ĆyĆŒeczka sĆodkiej papryki w proszku,
- 1/2 ĆyĆŒeczki pieprzu cayenne,
- 1/2 ĆyĆŒeczki soli,
- szczypta pieprzu
sos:
- 1 ĆyĆŒka oliwy,
- 125 g serka kremowego Ćmietankowego light,
- 1 ĆyĆŒka musztardy Dijon,
- 1 ĆyĆŒka sosu Worcester,
- 2 ĆyĆŒki mÄ ki,
- 2 szklanki bulionu drobiowego,
- 1 ĆyĆŒeczka sĆodkiej papryki w proszku,
- sĂłl i pieprz
Klopsiki: MiÄso przeĆoĆŒyÄ do miski, dodaÄ przeciĆniÄty przez praskÄ czosnek i pozostaĆe skĆadniki, caĆoĆÄ dokĆadnie wymieszaÄ na jednolitÄ masÄ. Wilgotnymi dĆoĆmi formowaÄ maĆe klopsiki i ukĆadaÄ je na blasze wyĆoĆŒonej papierem do pieczenia.
Piec w 200 stopniach przez ok. 15 minut. W tym czasie przygotowaÄ sos.
Sos:
W rondlu lub na patelni rozgrzaÄ oliwÄ, dodaÄ mÄ kÄ i wymieszaÄ, smaĆŒyÄ ok. 1 minuty. Stopniowo wlewaÄ bulion, caĆy czas mieszajÄ c trzepaczkÄ i rozprowadzajÄ c grudki. DodaÄ serek, musztardÄ, sos Worcester oraz sĆodkÄ paprykÄ w proszku, caĆoĆÄ dokĆadnie wymieszaÄ trzepaczkÄ . JeĆli powstaĆy jakieĆ grudki, sos moĆŒna przelaÄ do innego naczynia i zmiksowaÄ blenderem.
GotowaÄ kilka minut na maĆym ogniu. DoprawiÄ solÄ i pieprzem do smaku.
Upieczone klopsiki wymieszaÄ z sosem.
(na podstawie przepisu stÄ d)
2 komentarze
MĆody mĂłwi, ĆŒe musimy sprĂłbowaÄ - wiÄc sprĂłbujemy ;)
OdpowiedzUsuĆPieczonych jeszcze nie jadĆam. ZapisujÄ do wyprĂłbowania, moĆŒe mĆodemu ;) przypadnÄ do gustu :)
OdpowiedzUsuĆ