ObsƂugiwane przez usƂugę Blogger.

"Odchudzone" klopsiki szwedzkie

By 16:30 , , ,

Klopsiki szwedzkie to chyba najpopularniejsza i najbardziej znana szwedzka potrawa narodowa. Na swoim blogu pokazywaƂam Wam przepis na klopsiki szwedzkie juĆŒ kilka lat temu (klik!) a teraz przyszƂa pora na nieco bardziej "odchudzoną" ich wersję, idealną na lato. 
Takie klopsiki w wersji light najlepiej podawać nie z frytkami, lecz mƂodymi ziemniaczkami z koperkiem, ktĂłre rĂłwnieĆŒ są znane i lubiane w Szwecji pod nazwą fĂ€rskpotatis med dill
Obowiązkowym dodatkiem jest takĆŒe dĆŒem z borĂłwki brusznicy lub z ĆŒurawiny :)



KLOPSIKI SZWEDZKIE W WERSJI LIGHT
klopsiki:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka,
  • 1 jajko,
  • 2 ƂyĆŒki buƂki tartej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 ƂyĆŒeczka suszonego oregano,
  • 1 ƂyĆŒeczka sƂodkiej papryki w proszku,
  • 1/2 ƂyĆŒeczki pieprzu cayenne,
  • 1/2 ƂyĆŒeczki soli,
  • szczypta pieprzu


sos:

  • 1 ƂyĆŒka oliwy,
  • 125 g serka kremowego ƛmietankowego light,
  • 1 ƂyĆŒka musztardy Dijon,
  • 1 ƂyĆŒka sosu Worcester,
  • 2 ƂyĆŒki mąki,
  • 2 szklanki bulionu drobiowego,
  • 1 ƂyĆŒeczka sƂodkiej papryki w proszku,
  • sĂłl i pieprz


Klopsiki: Mięso przeƂoĆŒyć do miski, dodać przeciƛnięty przez praskę czosnek i pozostaƂe skƂadniki, caƂoƛć dokƂadnie wymieszać na jednolitą masę. Wilgotnymi dƂoƄmi formować maƂe klopsiki i ukƂadać je na blasze wyƂoĆŒonej papierem do pieczenia.
Piec w 200 stopniach przez ok. 15 minut. W tym czasie przygotować sos.

Sos: 
W rondlu lub na patelni rozgrzać oliwę, dodać mąkę i wymieszać, smaĆŒyć ok. 1 minuty. Stopniowo wlewać bulion, caƂy czas mieszając trzepaczką i rozprowadzając grudki. Dodać serek, musztardę, sos Worcester oraz sƂodką paprykę w proszku, caƂoƛć dokƂadnie wymieszać trzepaczką. Jeƛli powstaƂy jakieƛ grudki, sos moĆŒna przelać do innego naczynia i zmiksować blenderem. 
Gotować kilka minut na maƂym ogniu. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Upieczone klopsiki wymieszać z sosem.


(na podstawie przepisu stąd)

MoĆŒe zainteresuje Cię rĂłwnieĆŒ

2 komentarze

  1. MƂody mĂłwi, ĆŒe musimy sprĂłbować - więc sprĂłbujemy ;)

    OdpowiedzUsuƄ
  2. Pieczonych jeszcze nie jadƂam. Zapisuję do wyprĂłbowania, moĆŒe mƂodemu ;) przypadną do gustu :)

    OdpowiedzUsuƄ