Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ciasto francuskie krok po kroku :)

By 10:03 , , ,

No i stało się! Zakasałam rękawy i poczyniłam sama ciasto francuskie :) nie było to wcale bardzo trudne, jednak mocno czasochłonne... ale uparłam się, by zrobić domowe kremówki od A do Z sama, więc ciasto francuskie nie mogło być kupne. 
Muszę przyznać, że takie domowe ciasto francuskie na maśle jest pyszne, smaczniejsze niż to sklepowe, a jego przygotowanie daje naprawdę dużo satysfakcji :)




CIASTO FRANCUSKIE - PRZEPIS KROK PO KROKU

  • 300 g masła,
  • 300 g mąki,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka octu,
  • ok. 100 ml ciepłej wody


Masło przełożyć do miski, dodać 100 g mąki i zagnieść jednolitą masę. Masę przełożyć pomiędzy dwa kawałki folii spożywczej i rozwałkować, formując kwadrat grubości 1 cm (ok. 20 x  20 cm). Zawiniętą w folię masę maślaną odstawić do lodówki na ok. 30-40 minut - tak, aby schłodzona, gotowa do użycia masa była zwarta, ale nie zesztywniała na kamień.

W tym czasie z pozostałych 200 g mąki, jajka, wody i octu zagnieść miękkie, jednolite ciasto (podobnie jak ciasto na pierogi). Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na kształt koła, następnie na środku ułożyć schłodzoną masę maślaną. Wystające spod masy maślanej ciasto złożyć do środka jak kopertę, sklejając ze sobą łączenia.





Ciasto odwrócić złączeniami do dołu i rozwałkować na długi prostokąt grubości ok. 1 cm, wałkując zawsze w tym samym kierunku. Następnie złożyć do środka oba boki jak na zdjęciach poniżej. Lekko rozwałkować (na grubość ok. 2 cm), zawinąć w folię spożywczą, ułożyć na desce do krojenia lub na tacy i włożyć do zamrażalnika na 15 minut. 






Schłodzone ciasto ponownie rozwałkować na długi prostokąt grubości ok. 1 cm, wałkując zawsze w tym samym kierunku i złożyć tak jak poprzednio. Znów lekko rozwałkować, zawinąć w folię i schłodzić w zamrażarce 15 minut. Czynności te powtórzyć jeszcze 2 razy (w sumie proces wałkowania, składania i schładzania powinien odbyć się 4 razy).






Gotowe ciasto w przekroju ma widoczne warstwy ciasta i masła.



Ciasto jest gotowe do użycia.

Ja przygotowałam z niego kremówki (napoleonki) - przepis znajduje się TUTAJ.


Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Dzięki, przyda się na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jakby zrobić takie rogaliki jak w sklepie na L.. 😀 Wyjdą z tego ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rogaliki, o których piszesz (croissanty) robi się z ciasta półfrancuskiego - nieco podobnie, tylko warstwy masła przekłada się ciastem drożdżowym. Tutaj przepis: http://www.mirabelkowy.pl/2012/11/ciasto-pofrancuskie-krok-po-kroku.html

      Usuń
    2. Dziękuję za odp. Pospieszyłam się niestety . Francuskie już w trakcie robienia. Przy pierwszym wałkowaniu masło ze środka częściowo znalazło się na blacie. Ciasto z jajkiem rozrywa się i jest zdecydowanie żółtsze niż na zdjęciach .Coś chyba poszło nie tak. Rogalików z tego nie zrobię a można takie gotowe francuskie ciasto zamrozić ?

      Usuń
    3. Takie ciasto (zarówno francuskie jak i półfrancuskie) trzeba wałkować delikatnie i starannie, żeby się nie rozrywało. I dokładnie zakleić złączenia ciasta po uformowaniu "koperty" z masłem w środku. Ciasto z jajkiem powinno mieć konsystencję jak ciasto pierogowe. Kolor nie ma znaczenia, prawdopodobnie żółtko z jajka którego użyłaś prawdopodobnie miało bardziej intensywny kolor niż moje, poza tym blat na którym wałkowałam ciasto mam w dość ciemnym miejscu w domu i zdjęcie nie oddaje idealnie koloru.

      Ciasto francuskie jak najbardziej można zamrozić :)

      Usuń