Obsługiwane przez usługę Blogger.

Smażone kalmary

By 09:29 , , ,

Smażone kalmary to smaczna przekąska w wakacyjnym klimacie, często sprzedawana w śródziemnomorskich kurortach w Grecji, Chorwacji itp. Jest to jedna z lepszych propozycji na debiut z owocami morza. Tak przygotowane kalmary smakują prawie każdemu, także tym osobom, które nie przepadają za owocami morza takimi jak krewetki czy mule. 
Świetnym dodatkiem do smażonych krążków kalmarowych są frytki, lekka sałatka i sos czosnkowy :)


kalmary smażone w panierce


KRĄŻKI KALMARÓW SMAŻONE W PANIERCE
(przepis na 2 porcje)

  • 18-20 sztuk pierścieni kalmarów (świeżych lub mrożonych),
  • 1 jajko,
  • 2 czubate łyżki mąki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia


Pierścienie kalmarów opłukać i z grubsza osuszyć papierowymi ręcznikami (mrożone uprzednio rozmrozić).
Mąkę wymieszać z solą, pieprzem i słodką papryką. Kalmary panierować kolejno w mące z przyprawami, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Smażyć na oleju na złocisty kolor. Do smażenia można użyć także oliwy, ale nie z pierwszego tłoczenia.
Usmażone kalmary odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach i od razu podawać.


krążki kalmarów smażone w panierce

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Wygląda prosto, ale jak znam siebie i tak bym coś spaliła ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem czemu, ale za każdym razem, gdy próbuję robić w ten sposób kalmary, to wychodzą mi gumowate. Co może być przyczyną? A może one po prostu takie mają być?

    OdpowiedzUsuń
  3. Kalmary <3 wiem że to dziwne, ale to jest jedno moich ulubionych dań :D

    OdpowiedzUsuń