Sałatka z wędzonym pstrągiem i bobem
Początek lata nie byłby w pełni udany, gdybym nie przygotowała choć jednego przepisu z bobem w roli głównej! :)
Tym razem przygotowałam zdrową, sycącą i pożywną sałatkę z wędzonym pstrągiem, rzodkiewkami, papryką i burakiem liściowym. Burak liściowy nie jest powszechnie dostępnym warzywem, ale jest niezwykle łatwy w uprawie i można samodzielnie wysiać go w swoim ogrodzie, na działce lub po prostu w donicy na balkonie.
Zamiast buraka liściowego można oczywiście użyć innych warzyw liściowych, np. roszponki lub szpinaku baby :)
sałatka z bobem i wędzonym pstrągiem |
SAŁATKA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM I BOBEM
(przepis na 2-3 porcje)
- 2 garście dowolnych liści sałatkowych (np. szpinak baby, burak liściowy, roszponka, mix sałat itp.),
- 400 g bobu,
- 125 g filetów z pstrąga wędzonych na gorąco,
- 6-7 rzodkiewek,
- 1/2 żółtej papryki,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 łyżka koperku,
- sól morska i świeżo mielony pieprz
W garnku zagotować wodę, wrzucić bób i gotować ok. 7 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą i obrać ze skórek, przełożyć do miski.
Rzodkiewki pokroić w plasterki, paprykę w paseczki, pstrąga podzielić na mniejsze kawałki, wszystko to dodać do miski z bobem. Dodać oliwę, koperek, sól i pieprz, całość delikatnie przemieszać.
Liście umyć, osuszyć, rozłożyć na talerzach, następnie ułożyć na nich sałatkę.
Podawać od razu lub schłodzić w lodówce.
3 komentarze
Fajna sałatka z wędzonym pstrągiem. Bardzo ciekawy dodatek ten bób muszę kiedyś taką zrobić :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wędzonego pstrąga!
OdpowiedzUsuńZrobiłam te sałatkę i dla mnie idealna- stała się moim ulubieńcem!
OdpowiedzUsuń