Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sernik na zimno a la Czarny Las

By 10:23

Upały nie dają za wygraną - na szczęście nie trzeba odpalać piekarnika, by przygotować pyszne ciacho na letnie popołudnia :)
Sernik na zimno inspirowany tortem szwarcwaldzkim okazał się prawdziwym hitem zeszłego weekendu :) Jest absolutnie przepyszny - zwłaszcza masa czekoladowa o konsystencji musu. Spróbujcie go koniecznie!


Sernik na zimno a la Czarny Las


SERNIK NA ZIMNO A LA CZARNY LAS
spód:

  • 230 g ciastek oreo,
  • 70 g stopionego masła


wsad wiśniowy:

  • 200 g wydrylowanych wiśni,
  • 100 g cukru


masa czekoladowa:

  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 400 g serka kremowego śmietankowego (typu Philadelphia, Twój Smak itp.),
  • 300 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 czubate łyżki kakao,
  • 3 łyżeczki żelatyny


masa śmietankowa:

  • 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%,
  • 200 g serka kremowego śmietankowego (typu Philadelphia, Twój Smak itp.),
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego


dodatkowo:

  • wiśnie do dekoracji (najlepiej z szypułkami),
  • 3-4 łyżki startej gorzkiej czekolady (najlepiej "oskrobać" ją obieraczką do warzyw)



Przygotowanie ciasta najlepiej zacząć od wsadu wiśniowego: wydrylowane wiśnie i cukier umieścić w rondelku, wymieszać i zagotować. Gdy tylko wiśnie zaczną wrzeć, a cukier się rozpuści, zdjąć rondel z ognia i odstawić do ostudzenia do temp. pokojowej. Po tym czasie wiśnie odsączyć na sitku, a powstały sok wiśniowy zachować na później.

Spód: Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia. Ciastka oreo wraz z nadzieniem zmielić w blenderze. Dodać stopione masło i dokładnie wymieszać. Ciastka powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Ciastka przełożyć do tortownicy i dociskając dłońmi uformować dno i boki na wysokość połowy ścianek tortownicy. Gotowy spód odstawić do lodówki.

Masa czekoladowa: Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do miski, miskę umieścić nad rondlem z niewielką ilością gotującej się wody i w ten sposób na parze roztopić czekoladę. Czekoladę odstawić do lekkiego ostudzenia. 
Żelatynę wsypać do szklanki, dodać niewielką ilość wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia na kilka minut. W tym czasie w dużej misce zmiksować serek i cukier puder. Dodać czekoladę, ponownie zmiksować (masa zrobi się rzadka, ale nie trzeba się tym przejmować). Cały czas miksując, stopniowo wlewać śmietankę. Miksować kilka minut, aż masa nabierze konsystencji puszystego musu. Dodać kakao a także - jeśli masa wydaje się nam za mało słodka, dodać jeszcze nieco cukru pudru - i ponownie krótko zmiksować.
Szklankę z napęczniałą żelatyną umieścić w miseczce z gorącą wodą i mieszając, rozpuścić żelatynę, aż nie będą widoczne kryształki. Do żelatyny dodać łyżkę musu czekoladowego, wymieszać i tak zahartowaną żelatynę wlać do pozostałego musu. Całość dokładnie zmiksować na niedużych obrotach miksera. Na koniec dodać odsączone z soku wiśnie i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć na przygotowany spód i dokładnie wyrównać powierzchnię. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na całą noc.

Masa śmietankowa: Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodać serek, cukier puder i cukier waniliowy, miksować, aż powstanie krem. Część masy rozprowadzić na musie czekoladowym na grubość 1 cm i wyrównać powierzchnię. Pozostałą masę przełożyć do szprycy i dookoła sernika zrobić rozetki. Sernik włożyć do lodówki - jeśli wcześniej masa czekoladowa spędziła w lodówce tylko 2 godziny, to odstawić sernik na całą noc, a jeśli masa czekoladowa chłodziła się już całą noc, to wystarczy schłodzić sernik 1-2 godziny. Ważne jest, aby tak czy siak masa czekoladowa spędziła noc w lodówce i odpowiednio stężała. 

Odsączony z wiśni sok gotować, aż nadmiar wody odparuje i powstanie syrop. Syrop odstawić do ostudzenia.

Przed podaniem środek sernika posypać startą czekoladą. Sernik polać ostudzonym syropem wiśniowym, tworząc wzorki. Na czubkach rozetek i na środku ułożyć całe wiśnie. 

Ciasto przechowywać w lodówce.


sernik na zimno a la Czarny Las


sernik czekoladowy z wiśniami na zimno

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. No i już wiem co upieczemy na urodziny córy zamiast tortu - bo ich to akurat nie lubi, a za sernikiem przepada! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale cudo :O wygląda przepysznie :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Tort wygląda wspaniale - porywam kawałek :)

    OdpowiedzUsuń