Obsługiwane przez usługę Blogger.

Islandzki sernik na zimno z jagodami

By 19:00 ,

Z okazji akcji "Skandynawskie lato" organizowanej przez Anię, przygotowałam islandzki sernik na zimno, na który od dawna miałam ochotę. A islandzki sernik, wiadomo, musi być zrobiony na islandzkim nabiale, na szczęście od ok. roku bez problemu można go dostać m.in. w Biedronce. Mowa o skyrze, czyli serku homogenizowanym, który charakteryzuje się znikomą (0-0,5%) ilością tłuszczu i dużą zawartością białka. Skyr to najpopularniejszy nabiał na Islandii, podczas naszego pobytu na tej wyspie w październiku ubiegłego roku mieliśmy okazję jeść skyr w najróżniejszych smakach. W islandzkich sklepach regały ze skyrem ciągną się metrami, a wybór smaków jest ogromny: od zwykłych naturalnych i waniliowych, poprzez przeróżne owocowe, na rabarbarowym i lukrecjowym skończywszy.
Na szczęście do tego sernika potrzebujemy zwykłego skyru o smaku naturalnym, który bez problemu można u nas kupić. Sernik ma lekką konsystencję i jest idealny na lato. Polecam!

A inny skandynawski deser przygotowała też dzisiaj Ania i Ania :)

sernik na zimno z jagodami

ISLANDZKI SERNIK NA ZIMNO Z JAGODAMI
spód:

  • 220 g herbatników pełnoziarnistych*,
  • 80 g stopionego masła


masa:

  • 750 g skyru naturalnego (5 opakowań po 150 g)
  • 300 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 100 g cukru pudru,
  • 3 łyżeczki cukru z wanilią


wierzch:

  • 3 łyżki dżemu jagodowego,
  • ok. 150 g świeżych jagód (lub borówek amerykańskich)



Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia.
Herbatniki połamać na kawałki i zmielić w blenderze lub włożyć do foliowej torebki i zgnieść wałkiem na proszek. Do herbatników dodać stopione masło i dokładnie wymieszać; całość powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Herbatniki przełożyć do tortownicy i dociskając dłońmi, uformować spód. Odstawić do lodówki.
Żelatynę wsypać do szklanki, wlać niewielką ilość wody (max. 1/3 szklanki) i wymieszać, odstawić na kilka minut do napęcznienia.
W misce ubić śmietankę.
Do drugiej miski przełożyć skyr, dodać cukier puder i cukier waniliowy, zmiksować.
Szklankę z żelatyną umieścić w miseczce z gorącą wodą i mieszając, rozpuścić żelatynę, aż nie będą widoczne grudki. Do rozpuszczonej żelatyny dodać łyżeczkę skyru, wymieszać, następnie dodać kolejną łyżeczkę i wymieszać. Tak zahartowaną żelatynę wlać do skyru i dokładnie zmiksować.
Dodać ubitą śmietanę i dokładnie połączyć łyżką. Masę przelać na przygotowany wcześniej spód, wyrównać powierzchnię i odstawić do lodówki na min. 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Gdy sernik stężeje, posmarować jego wierzch dżemem jagodowym i udekorować świeżymi jagodami.


* Użyłam pełnoziarnistych ciastek śniadaniowych z orzechami i odrobiną czekolady (typu Belvita, Ricoranki) i w tym serniku sprawdziły się wyśmienicie :)


(inspiracja stąd)


sernik na zimno z borówkami


sernik na zimno z jagodami

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Jest cudowny, chyba mi się przyśni ;) Muszę sprawdzić skład skyru w Biedronce :)
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skład to tylko mleko odtłuszczone i żywe kultury bakterii jogurtowych, czyli tak jak w prawdziwym islandzkim skyrze. Nie reklamuję akurat Biedronkowego, ale nie wiem w jakich innych sklepach można go jeszcze kupić :)

      Usuń
  2. Prezentuje się znakomicie! Muszę w końcu spróbować ten skyr ;) Skoro takie rzeczy można z niego wyczarować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe czy wyjdzie w opcji z mlekiem bezlaktozowym. Niestety żona może tylko takie :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Ani skyru, ani śmietanki kremowki nie da się zastąpić mlekiem, niestety.

    OdpowiedzUsuń