Szwedzka sałatka z młodymi ziemniakami i klopsikami
Danie idealne na upały - na zimno, a przy tym sycące :) Młode ziemniaki, mięsne klopsiki, chrupiący ogórek i aromatyczny koperek - czego chcieć więcej?
To mój ostatni przepis do tegorocznej akcji "Skandynawskie Lato", ale z pewnością nie ostatni na te upały, które nic a nic nie odpuszczają ;)
sałatka ziemniaczana z klopsikami |
(przepis na 4 porcje)
- 1-1,2 kg młodych ziemniaków,
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
- 2 długie ogórki albo 4 ogórki gruntowe,
- 1 jajko,
- 3 czubate łyżki bułki tartej,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 czubata łyżka majonezu,
- 3 czubate łyżki gęstego jogurtu (użyłam greckiego),
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka cukru,
- 3 łyżki posiekanego koperku,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia
Ziemniaki obrać lub tylko wyszorować pod bieżącą wodą, małe zostawić w całości, większe pokroić na 2 lub 4 części. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odstawić do ostudzenia.
Mięso wymieszać w misce z jajkiem, bułką tartą i koncentratem pomidorowym, doprawić solą i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi uformować malutkie klopsiki i usmażyć je na niewielkiej ilości oleju. Przełożyć na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, odstawić do ostudzenia. W tym czasie ogórki obrać, przekroić wzdłuż na 4 podłużne kawałki, usunąć części nasienne, następnie pokroić na mniejsze cząstki.
Majonez wymieszać z jogurtem, dodać sok z cytryny i cukier, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Do dużej miski przełożyć ziemniaki, klopsiki, ogórek i koperek, wlać sos, całość delikatnie wymieszać. Odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
(inspiracja stąd)
2 komentarze
Uwielbiam mlode ziemniaczki w tym wydaniu :)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam na kanapki taką z ziemniaków i świeżych ogórków, dodatek klopsików to na pewno strzał w 10. Obiad do pracy jak znalazł.
OdpowiedzUsuń