Obsługiwane przez usługę Blogger.

Paneer paratha - indyjskie chlebki z serem

By 11:29 , ,

Hindusi znają chyba niezliczoną ilość przepisów na pieczywo. Oczywiście jest to pieczywo charakterystyczne dla tego rodzaju kuchni, czyli płaskie, idealne jako dodatek do dań głównych i do nabierania zawiesistych, aromatycznych sosów. Na blogu pojawiło się już kilka przepisów na indyjskie chlebki, między innymi chapati, naan, tandoori roti albo chlebki puri, jednak muszę przyznać, że ten, który zamieszczam dzisiaj jest najsmaczniejszy ze wszystkich, jakie robiłam do tej pory! Nadzienie serowe jest aromatyczne, a chlebki mięciutkie i przepyszne. Wprawdzie indyjski ser paneer jest praktycznie nie do dostania w Polsce, ale można zrobić go samodzielnie według przepisu, albo... zastąpić serem typu włoskiego (capri), który jest doskonałym zamiennikiem,  przy tym można go kupić niemal w każdym sklepie. 
Hindusi spożywają paneer paratha przeważnie na śniadanie, ale według mnie idealnie nadadzą się także jako dodatek do dań głównych lub ciepłą przekąskę.

indyjskie chlebki z serem paneer


PANEER PARATHA (INDYJSKIE CHLEBKI Z SEREM)
(6 sztuk)
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1 szklanka mąki pszennej zwykłej,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • ok. 3/4 szklanki wody


nadzienie:
  • 200 g sera paneer,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki kuminu (użyłam mielonego),
  • 1/4 łyżeczki płatków chili (użyłam mielonego chili),
  • 2 łyżki posiekanych liści kolendry



+ niewielka ilość oleju do smażenia


Do miski wsypać oba rodzaje mąki, dodać olej i sól. Stopniowo dodając wodę, zagnieść miękkie i gładkie ciasto bez grudek. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut.
W tym czasie ser paneer drobno pokruszyć lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Ciasto podzielić na 6 równych części-kulek. Nadzienie serowe podzielić analogicznie na 6 kulek. Każdą kulkę ciasta ułożyć na oprószonym mąką blacie i rozwałkować na cienki placek o średnicy ok. 8 cm. Na środku ułożyć kulkę z sera, następnie ciasto zlepić na górze tak, by ser znalazł się zamknięty w środku. Za pomocą dłoni nadać sakiewce kształt kulki. 
Każdą kulkę z serem w środku ułożyć na oprószonym mąką blacie złączeniem do dołu, lekko rozpłaszczyć dłonią i delikatnie rozwałkować na blacie na płaski, okrągły placek o średnicy ok. 18 cm.
Rozgrzać suchą patelnię i ułożyć na niej 1 chlebek. Opiekać ok. 30 sekund, następnie obrócić na drugą stronę, a przypieczoną stronę delikatnie posmarować olejem za pomocą pędzelka. Smażyć kilkadziesiąt sekund, następnie ponownie obrócić, delikatnie skropić olejem i dociskając płaską łopatką, smażyć kolejne kilkadziesiąt sekund. Chlebek powinien się "napuszać" pod wpływem temperatury na patelni, a jego powierzchnia powinna być pokryta brązowymi kropkami. 

Chlebki podawać na ciepło z dodatkiem np. jogurtu naturalnego lub miętowej raity, świetnie będzie pasował także relish pomidorowy :) 


(na podstawie przepisu Manjuli)

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze