Chole palak (indyjskie curry z ciecierzycy i szpinaku)
Indyjska nazwa tego curry - "chole palak" to nic innego jak "ciecierzyca szpinak" czyli dwa główne składniki potrawy. Składniki, które bardzo lubię i których mój M. nie cierpi :P mimo to czasami gotuję to curry tylko dla siebie, bo bardzo, ale to bardzo mi smakuje :)
Przepis zamieszczam w ramach wspólnego gotowania curry razem z Patrycją, Anią i Malwinną. Zajrzyjcie do nich, bo curry to potrawa, która niejedno ma imię :)
curry z ciecierzycy i szpinaku / chole palak |
(przepis na 2 porcje)
- 1 puszka ciecierzycy,
- ok. 150 g szpinaku,
- 2 średnie, dojrzałe pomidory,
- 1 cm kawałek imbiru,
- 1 zielone chili (daję połowę) bez gniazda nasiennego,
- 2 łyżki oleju,
- 1/4 łyżeczki asafetydy* (opcjonalnie),
- 1 łyżeczka mielonego kuminu,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 1/2 łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki w proszku (ja daję słodką),
- 1/2 łyżeczki garam masala,
- 1/2 łyżeczki soli
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, przekroić na ćwiartki i usunąć nasiona. Przełożyć do kielicha blendera i zmiksować razem z papryczką chili i imbirem na puree.
Ciecierzycę odsączyć na sitku z zalewy.
W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać olej. Dodać kumin i asafetydę, przemieszać, po kilkunastu sekundach wlać puree z pomidorów i dodać kolendrę, kurkumę i paprykę w proszku. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować, aż objętość sosu pomidorowego zmniejszy się o około połowę (ok. 10 minut).
W tym czasie szpinak pokroić na mniejsze kawałki.
Do sosu pomidorowego dodać szpinak, sól i pół szklanki wody. Gotować pod przykryciem 5 minut. Dodać ciecierzycę, wymieszać, rozgniatając łyżką niektóre ziarna, aby bardziej zagęścić sos. Gotować pod przykryciem kolejne 5 minut. Na koniec dodać garam masalę i dokładnie wymieszać.
Na zdjęciu widoczne są także chlebki puri, które przygotowałam jako dodatek. Przepis znajduje się TUTAJ :)
* asafetyda to przyprawa w formie żółtego proszku, ma dość silny aromat przypominający nieco cebulę i czosnek. Można zakupić ją w internetowych sklepach z przyprawami.
(inspiracja ze strony Manjuli)
curry z ciecierzycy i szpinaku / chole palak |
5 komentarze
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńpasuje mi ten przepis :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam orientalne smaki, ale takiego połączenia indyjskich przypraw ze szpinakiem jeszcze nie próbowałam :).
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś podobne indyjskie danie, główne skrzypce grały tam ciecierzyca i szpinak, połączenie okazało się pyszne. Na pewno jest tak też w tym przypadku :)
OdpowiedzUsuńChętnie spróbowałabym Twojej szpinakowo-ciecierzycowej wersji. Mój mąż i dzieciaki też nie były zadowolone z mojej potrawy. Z małym opóźnieniem właśnie opublikowałam przepis
OdpowiedzUsuńhttp://czerwieniblekit.blox.pl/2018/01/Pulpety-wieprzowe-w-sosie-curry-z-warzywami.html