Drożdżówki z makiem
Po świętach zostało mi nieco masy makowej domowej roboty, którą zamroziłam w pudełku. A że mak bardzo, bardzo lubię, nie zwlekałam zbyt długo z jej wykorzystaniem ;)
Drożdżówki z makiem są pyszne, mięciutkie i zachowują świeżość przez kilka dni. Jeśli zjedliście za mało makowca w Boże Narodzenie, nie zwlekajcie zbyt długo z ich przygotowaniem! ;)
drożdżówki z makiem |
DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM
ciasto:
- 450 g mąki,
- 250 g lekko ciepłego mleka,
- 20 g świeżych drożdży,
- 100 g masła,
- 1 żółtko,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
nadzienie:
- 1 porcja masy makowej (ok. 450 g),
- 1 białko
dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania,
- 200 g cukru pudru,
- 3 łyżki wrzątku
Masło stopić i ostudzić.
Lekko ciepłe mleko wlać do miski, wkruszyć drożdże, dodać cukier i cukier waniliowy, całość wymieszać do rozpuszczenia się drożdży i cukru. Dodać żółtko, mąkę i stopione masło, całość wyrobić na gładkie, miękkie ciasto (ja początkowo wyrabiam mikserem z końcówkami do ciast drożdżowych, następnie chwilę ręcznie). Ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (45-60 minut).
W tym czasie masę makową wymieszać z białkiem jaja.
Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na prostokąt 60 x 35 cm. Na całej powierzchni rozsmarować masę makową, następnie zwinąć roladę, zaczynając od dłuższego boku. Roladę ułożyć złączeniem do dołu i pokroić na 10 kawałków (co ok. 6 cm). Drożdżówki ułożyć na dwóch arkuszach papieru do pieczenia, w kilkucentymetrowych odstępach. Przykryć ściereczkami i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Jeden z arkuszy papieru wraz z drożdżówkami ostrożnie zsunąć na płaską blachę. Tępą stroną noża nacisnąć każdą drożdżówkę w połowie, tak aby boki lekko uniosły się do góry (jak na zdjęciu poniżej). Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka.
Piec 12-15 minut, aż drożdżówki będą złociste. Upieczone drożdżówki przełożyć do ostudzenia na kratkę.
W ten sam sposób upiec pozostałe drożdżówki na drugim arkuszu papieru.
Przygotować lukier, mieszając ze sobą cukier puder i wrzątek. Lukrem polać ostudzone drożdżówki.
drożdżówki z makiem przepis |
1 komentarze
Mmm, to zdecydowanie coś dla mnie, bo ja makowca w ogóle w tym roku nie jadłam...
OdpowiedzUsuń