Chleb orkiszowy - szybki i łatwy
Chleby z pełnoziarnistej mąki orkiszowej są bardzo zdrowe, niestety sporo jest przepisów, z których chleb ma tendencję do kruszenia się ze względu na specyfikę tego rodzaju mąki. Ale nie ten! Ten chleb jest miękki, nie kruszy się i zachowuje świeżość przez kilka dni. Jest przy tym bardzo prosty do zrobienia - wystarczy tylko użyć miksera :)
CHLEB ORKISZOWY
- 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- 1 opakowanie (7 g) suszonych drożdży,
- 400 g lekko ciepłej wody,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka soli
Do miski wlać wodę, dodać miód i wymieszać, żeby się rozpuścił. Dodać mąkę, drożdże, olej i sól, całość wymieszać mikserem z hakowatymi końcówkami do ciast drożdżowych do momentu, aż wszystkie składniki się połączą i nie będzie grudek (1-2 minuty). Ciasto wychodzi rzadkie i lejące.
Keksówkę o długości 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i odstawić do podrośnięcia na 30 minut.
Piec 45 minut w 190°C.
Gorący chleb wyjąć z foremki, usunąć papier i odstawić na kratkę do całkowitego ostudzenia.
(na podstawie przepisu z blogu na gazie)
13 komentarze
Bardzo chętnie bym kromeczke z masełkiem zjadła
OdpowiedzUsuńJak długo wyrabiać mikserem?
OdpowiedzUsuńDo połączenia składników, aż nie będzie grudek, czyli jakieś 1-2 minuty. Dopiszę to w przepisie :)
UsuńJest znakomity.Dałam 25g świeżych drożdży.
OdpowiedzUsuńRobiłam, wyszedł bardzo dobry. A jak zrobić ze świeżymi drożdżami?
OdpowiedzUsuńWyszedł bardzo dobry Ale jak zrobić ze świeżymi drożdżami?
OdpowiedzUsuń1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) odpowiada 25 g świeżych. Świeże drożdże wkruszamy na początku do wody z miodem i mieszamy do rozpuszczenia. Później postępujemy tak samo jak w przepisie :)
UsuńA można ten chlebek zrobić na zakwasie naturalnym?
OdpowiedzUsuńNie wiem, nie próbowałam :)
Usuńbardzo pyszny chlebek - warty polecenia - pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNa jakiej wysokości w piekarniku trzeba piec i na termoobiegu czy grzałka góra dół?
OdpowiedzUsuńNa jakiej wysokości w piekarniku trzeba piec i na termoobiegu czy grzałka góra dół?
OdpowiedzUsuńStandardowo - poziom środkowy, grzanie góra-dół :)
Usuń