Obsługiwane przez usługę Blogger.

Chleb orkiszowy - szybki i łatwy

By 10:22 , ,

Chleby z pełnoziarnistej mąki orkiszowej są bardzo zdrowe, niestety sporo jest przepisów, z których chleb ma tendencję do kruszenia się ze względu na specyfikę tego rodzaju mąki. Ale nie ten! Ten chleb jest miękki, nie kruszy się i zachowuje świeżość przez kilka dni. Jest przy tym bardzo prosty do zrobienia - wystarczy tylko użyć miksera :)



CHLEB ORKISZOWY

  • 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • 1 opakowanie (7 g) suszonych drożdży,
  • 400 g lekko ciepłej wody,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka soli


Do miski wlać wodę, dodać miód i wymieszać, żeby się rozpuścił. Dodać mąkę, drożdże, olej i sól, całość wymieszać mikserem z hakowatymi końcówkami do ciast drożdżowych do momentu, aż wszystkie składniki się połączą i nie będzie grudek (1-2 minuty). Ciasto wychodzi rzadkie i lejące.
Keksówkę o długości 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i odstawić do podrośnięcia na 30 minut. 
Piec 45 minut w 190°C.
Gorący chleb wyjąć z foremki, usunąć papier i odstawić na kratkę do całkowitego ostudzenia.


(na podstawie przepisu z blogu na gazie)

Może zainteresuje Cię również

13 komentarze

  1. Bardzo chętnie bym kromeczke z masełkiem zjadła

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak długo wyrabiać mikserem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do połączenia składników, aż nie będzie grudek, czyli jakieś 1-2 minuty. Dopiszę to w przepisie :)

      Usuń
  3. Jest znakomity.Dałam 25g świeżych drożdży.

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam, wyszedł bardzo dobry. A jak zrobić ze świeżymi drożdżami?

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszedł bardzo dobry Ale jak zrobić ze świeżymi drożdżami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) odpowiada 25 g świeżych. Świeże drożdże wkruszamy na początku do wody z miodem i mieszamy do rozpuszczenia. Później postępujemy tak samo jak w przepisie :)

      Usuń
  6. A można ten chlebek zrobić na zakwasie naturalnym?

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo pyszny chlebek - warty polecenia - pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Na jakiej wysokości w piekarniku trzeba piec i na termoobiegu czy grzałka góra dół?

    OdpowiedzUsuń
  9. Na jakiej wysokości w piekarniku trzeba piec i na termoobiegu czy grzałka góra dół?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Standardowo - poziom środkowy, grzanie góra-dół :)

      Usuń