Orange curd (krem pomarańczowy)
Curd to popularny w krajach anglosaskich słodki krem, wykonany na bazie jajek, masła i soku owocowego. Najpopularniejszy z pośród wszystkich tego typu kremów jest lemon curd, ale tak naprawdę curdy można wykonać z niemal każdego rodzaju kwaskowatych owoców.
Parę lat temu zamieściłam na blogu przepis na lemon curd, który wykorzystałam m.in. do nadziania kruchych ciasteczek, dodatek do naleśników z makiem i deseru truskawkowo-cytrynowego.
Dziś prezentuję Wam przepis na krewniaka lemon curd, czyli przepis na krem pomarańczowy. Orange curd w niczym nie ustępuje swojemu cytrynowemu odpowiednikowi - jest równie przepyszny i równie ciężko jest powstrzymać się, by nie wyjadać go łyżeczką prosto ze słoika ;)
- 1 duża pomarańcza (jeśli są małe to dać 1,5 sztuki),
- 1/2 cytryny,
- 2 żółtka,
- 2 jajka,
- 180 g cukru pudru,
- 120 g masła
Pomarańczę wyszorować, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę, a następnie wycisnąć sok.
Skórkę wymieszać z cukrem.
Jajka dokładnie roztrzepać razem z sokiem z pomarańczy i sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. W garnku zagotować niewielką ilość wody. Nad garnkiem ustawić miskę z cukrem - tak, aby nie dotykała wody. Wlać masę jajeczną i dodać masło pokrojone na kawałki. Podgrzewać całość na średnim ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje i konsystencją będzie przypominać budyń – trwa to ok. 10-20 minut.
Gorącą masę przelać do słoiczka i zostawić do ostudzenia. Następnie zamknąć słoiczek i przechowywać masę w lodówce do ok. 1 tygodnia (wg niektórych źródeł max. 2 tygodnie).
Uwaga! Masa gęstnieje także podczas studzenia.
2 komentarze
mój ulubiony :D
OdpowiedzUsuńlemon uwielbiam teraz pora na orange :D
OdpowiedzUsuń