Obsługiwane przez usługę Blogger.

Orange curd (krem pomarańczowy)

By 10:00

Curd to popularny w krajach anglosaskich słodki krem, wykonany na bazie jajek, masła i soku owocowego. Najpopularniejszy z pośród wszystkich tego typu kremów jest lemon curd, ale tak naprawdę curdy można wykonać z niemal każdego rodzaju kwaskowatych owoców.
Parę lat temu zamieściłam na blogu przepis na lemon curd, który wykorzystałam m.in. do nadziania kruchych ciasteczek, dodatek do naleśników z makiem i deseru truskawkowo-cytrynowego.
Dziś prezentuję Wam przepis na krewniaka lemon curd, czyli przepis na krem pomarańczowy. Orange curd w niczym nie ustępuje swojemu cytrynowemu odpowiednikowi - jest równie przepyszny i równie ciężko jest powstrzymać się, by nie wyjadać go łyżeczką prosto ze słoika ;)



ORANGE CURD (KREM POMARAŃCZOWY)

  • 1 duża pomarańcza (jeśli są małe to dać 1,5 sztuki),
  • 1/2 cytryny,
  • 2 żółtka,
  • 2 jajka,
  • 180 g cukru pudru,
  • 120 g masła


Pomarańczę wyszorować, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę, a następnie wycisnąć sok.
Skórkę wymieszać z cukrem. 
Jajka dokładnie roztrzepać razem z sokiem z pomarańczy i sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. W garnku zagotować niewielką ilość wody. Nad garnkiem ustawić miskę z cukrem - tak, aby nie dotykała wody. Wlać masę jajeczną i dodać masło pokrojone na kawałki. Podgrzewać całość na średnim ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje i konsystencją będzie przypominać budyń – trwa to ok. 10-20 minut. 
Gorącą masę przelać do słoiczka i zostawić do ostudzenia. Następnie zamknąć słoiczek i przechowywać masę w lodówce do ok. 1 tygodnia (wg niektórych źródeł max. 2 tygodnie).

Uwaga! Masa gęstnieje także podczas studzenia.


Może zainteresuje Cię również

2 komentarze