Pęczotto z grzybami i owczym serem
Grzyby w tym roku obrodziły wyjątkowo obficie, wynagradzając mi z nawiązką ostatnie lata, kiedy to albo albo żywcem nie miałam czasu na wycieczki do lasu, albo było tak sucho, że nawet nie warto było tam zaglądać. Tak więc w tym roku poczyniłam ogromne grzybowe zapasy, susząc je, marynując i mrożąc. Ba, musiałam nawet podnająć miejsce w zamrażarce u szwagra w zamian za kilka kawałków bananowego sernika ;)
Ale jak wiadomo, grzyby najlepsze są świeże, dlatego ostatnio w mojej kuchni niepodzielnie rządzi zupa grzybowa, polędwiczki w sosie grzybowym i takie oto pęczotto z grzybami. Pęczotto, czyli kasza peczak przygotowana podobnie jak ryż w risotto. Pęczak doskonale komponuje się z leśnymi grzybami, a całość wzbogaca odrobina owczego sera.
PĘCZOTTO Z GRZYBAMI I OWCZYM SEREM
(przepis na 2 porcje)
- 150 g kaszy pęczak,
- 300 g grzybów leśnych (świeżych lub mrożonych),
- 100 ml białego wytrawnego wina,
- 700-750 ml bulionu warzywnego,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 3 łyżki startego owczego sera (np. pecorino albo białego oscypka)
- 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku (lub niepełna łyżeczka suszonego),
- sól i pieprz,
- natka pietruszki do posypania
Grzyby oczyścić, większe sztuki pokroić w plasterki, mniejsze na połowy lub zostawić w całości.
W głębokiej patelni roztopić łyżkę masła. Dodać połowę posiekanej cebuli, podsmażać kilka minut, aż cebula zrobi się szklista. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, wymieszać, następnie wsypać pęczotto. Smażyć, mieszając, ok. minutę. Wlać wino i gotować, aż odparuje. Następnie porcjami wlewać bulion i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż kasza będzie ugotowana al dente.
W trakcie gotowania kaszy, na drugiej patelni roztopić pozostałą łyżkę masła. Wrzucić drugą połowę cebuli i krótko podsmażać, aż zrobi się szklista. Dodać grzyby, oprószyć szczyptą soli i dusić na małym ogniu ok. 10 minut. Uduszone grzyby dodać do kaszy razem z tymiankiem, doprawić do smaku solą i pieprzem, całość gotować jeszcze kilka minut, delikatnie mieszając.
Dodać 2 łyżki startego sera, wymieszać.
Pęczotto podawać posypane pozostałym serem i natką pietruszki.
(inspiracja z blogu Pełny talerz)
kasza pęczak z grzybami |
0 komentarze