Obsługiwane przez usługę Blogger.

Cepeliny z serem

By 11:00 , , , , ,

Cepeliny, znane również jako kartacze, do podłużne kluski ziemniaczane popularne na Suwalszczyźnie, Mazurach i Podlasiu, a także na Litwie. Najczęściej faszerowane są mięsem (zobacz przepis na kartacze z mięsem), ale spotyka się także inne nadzienia: z kapusty, grzybów, twarogu lub soczewicy.
Tym razem przygotowałam cepeliny nadziewane twarogiem. To prawdziwa gratka dla fanów pierogów ruskich, bo mamy tu podobne składniki, tylko w nieco innej formie. Mnie i M. bardzo takie nadzienie smakowało :)


Kartacze z serem

CEPELINY Z TWAROGIEM
(4-5 porcji) 
  • 1 kg surowych ziemniaków, 
  • ½ kg ugotowanych ziemniaków, 
  • 2 jajka, 
  • 3-4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • sól 
farsz: 
  • 350 g twarogu półtłustego,
  • 1 cebula,
  • olej,
  • sól i pieprz 

Cebulę posiekać i zrumienić na odrobinie oleju. Do miski włożyć twaróg, dodać cebulę, doprawić sporą ilością pieprzu i solą, dokładnie wymieszać.

Surowe ziemniaki obrać i zetrzeć na papkę – tak jak na placki ziemniaczane. Mocno i starannie odcisnąć za pomocą podwójnej warstwy gazy. Wyciśnięty sok zlać, a osadzoną na dnie skrobię dodać z powrotem do ziemniaków. Ugotowane ziemniaki utłuc praską i dodać do surowych. Wbić jajka i dodać tyle mąki, by powstało gęste, dość zwarte ciasto. Nabierać porcje ciasta i spłaszczać je w dłoniach na placki. Na środek nakładać wałeczek z mięsa i sklejać, formując podłużne kluski. Jeśli ciasto klei się do rąk, zwilżyć dłonie wodą. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Kartacze gotować w dwóch partiach (tak, aby mogły swobodnie pływać) na niedużym ogniu przez 15 minut. Delikatnie wyjmować łyżką cedzakową. 

Przed podaniem kartacze okrasić zrumienioną cebulką (w wersji wege) lub skwarkami.

Kartacze z twarogiem


Cepeliny z serem przepis


Kuchnia krajów słowiańskich 2017

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze