Sok z jabłek i czerwonej kapusty
Ten niesamowicie prosty przepis to prawdziwa bomba witamin i antyoksydantów. To potężna dawka witaminy C i antocyjanów, a także innych witamin (E, K, B1, B2, B6), związków mineralnych takich jak potas, magnez, wapń, żelazo i cynk.
Sok z czerwonej kapusty i jabłek wzmacnia system odpornościowy, co jest szczególnie ważne o tej porze roku. Ponadto działa silnie detoksykująco, wzmacnia włosy i paznokcie, poprawia kondycję skóry i wspomaga leczenie chorób skórnych. Nie sposób także wspomnieć, że antocyjany zawarte w czerwonej kapuście wykazują silne działanie przeciwwolnorodnikowe (czyli opóźniające procesy starzenia się komórek) oraz antynowotworowe.
Taki sok jest również świetnym lekarstwem na kaca, ponieważ nie tylko odtruwa ogranizm, ale i uzupełnia braki witamin i składników mineralnych w organiźmie.
Specyficzny kapuściany posmak jest w znaczniej mierze tłumiony przez jabłka. Sok jest słodki i orzeźwiający, naprawdę pyszny! Od pewnego czasu staram się robić taki sok jak najczęściej, zatem polecam go i Wam :)
Przepis, choć dość banalny, pozwalam sobie podłączyć pod wspólne przyrządzanie wege przepisów z kapustą razem z Pati, Gin, Emilią, Martynosią i Anią.
SOK Z CZERWONEJ KAPUSTY I JABŁEK
(przepis na 2 porcje)
- 500 g czerwonej kapusty,
- 500 g jabłek
Kapustę i jabłka dokładnie umyć. Kapustę pokroić na kawałki, jabłka również - ze skórką, lecz bez gniazd nasiennych, następnie wycisnąć sok w sokowirówce lub wyciskarce.
5 komentarze
Piękne zdjęcie :) Szkoda, że nie mogę jeść surowych jabłek. Muszę wypróbować z innymi owocami.
OdpowiedzUsuńAnia
Nie wiem czy banalny. Na pewno efektowny. Aż chce się zrobić od razu ten sok u siebie ;)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem tego smaku :)
OdpowiedzUsuńKolor ma odjazdowy :)
Niesamowite połączenie, kolor świetny!
OdpowiedzUsuńnie wiem, ale jak piłam z buraków i jabłek to nie było dobre
OdpowiedzUsuń